Бизнесът е против държавата да взима нов заем за 2 млрд. лева

11.11.2014 | 17:38
по статията работи: Георги Велев
Синдикатите настояват да се намерят пари за недофинансираните сектори
Бизнесът е против държавата да взима нов заем за 2 млрд. лева

Без да се съобразят с мненията на работодателите и синдикатите, управляващите ще внесат актуализацията на бюджета за тази година в парламента. Въпреки че процедурата изисква текстовете да бъдат разгледани от съвета за тристранно сътрудничество, социалните партньори ще могат да дадат своите бележки едва между първо и второ четене.
Бизнесът настоява да не се поема нов дълг от 2 млрд. лева, а синдикатите - да се намерят пари за най-недофинансираните сектори.

Дефицитът трябва да бъде удържан до 3 на сто, за да не се влезе в процедура по свръхдефицит, настояват социалните партньори. Въпреки това, синдикатите настояват за осигуряване на ресурс за недофинансираните сектори, предаде БНР.
Работодателите искат да не се поема нов дълг, а нужният ресурс за Фонда за гарантиране на влоговете да бъде осигурен по друг начин. „С краткосрочен заем от Фискалния резерв е единият от начините. Вторият начин е държавата да гарантира издаването на облигационен заем от самия Фонд“, обясни почетния председател на БСК Божидар Данев.
Третият начин е да се предложи въвеждане на данък „транзакции“ между банковите плащания, тъй като банките трябва да попълнят този фонд, обясни още председателят на БСК.

„Пациентът е изключително тежко катастрофирал, натрошен е целият. Безспорно ще трябват операции, но първо трябва да спрем кръвоизлива, да му дадем кислород и болкоуспокояващи. Това имам предвид като реформа, но преди това трябва да осигурим неговото оцеляване“, заяви и президентът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев.

Въпреки че съгласувателната процедура за актуализацията на бюджета не бе спазена, синдикатите и работодателите се надяват мнението им да бъде чуто между двете четения на текстовете в парламента.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 05.07   1439 г. – Във Флоренция е обявена уния между Римокатолическата църква и Византия. 1811 г. – В резултат на Войната за независимост на испанските колонии в...