Бизнесът иска изготвянето на графици за отпуски да отпадне

21.07.2014 | 18:44
по статията работи: Христомира Бочкова
В близо 90% от фирмите планираните почивки търпят промени
Бизнесът иска изготвянето на графици за отпуски да отпадне

Недоволството на бизнеса от изискването да се изготвят графици за отпуските на служителите доведе до това те да предложат алтернативен вариант. Идеята им е крайният срок за изготвянето им да бъде удължен с няколко месеца.

Припомняме, че досега фирмите бяха задължени да предават готовите графици за отпуските на служителите още през месец декември за следващата година.

В същото време близо 90% от предприятията се налагат промени в графика на почивките, които служители ползват. Това сочат резултатите от проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), изготвено за Нова телевизия.

От данните става ясно, че едва в 6% от компаниите планираните отпуски се спазват.

Припомняме, че преди месеци от Социалното министерство предложиха графиците, поне за фирмите до 10 души, да отпаднат. Бизнесът поиска отпадането да важи и при фирми с 50 души персонал. А синдикатите поискаха отпадането да е за всички. Заради политическата криза обаче до обсъждане на предложението така и не се стигна.

Заради невъзможността да бъде спазен подготвения график се стига до там бизнесът да плаща рушвети на Главната инспекция по труда. Именно затова представители от бранша предлагат в случай че графиците за отпуските не отпаднат напълно, то поне крайният срок за изготвянето им да бъде удължен до края на януари, март или април.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...