Бизнес средата във фокуса на Бюджет 2014

14.10.2013 | 09:45
по статията работи: Ралица Стоянова
За догодина са заложени 810 млн. лева повече приходи. Бюджетът има четири стълба - бедност, икономически растеж, образование и здравеопазване
Бизнес средата във фокуса на Бюджет 2014

Бюджет 2014 ще има четири стълба - бедност, икономически растеж, образование и здравеопазване. Това е съобщил участник в работната група, която изготвя проекта за бюджет, пише в. "Стандарт".

В бюджета са заложени 810 млн. лева повече приходи от миналата година. "1% от БВП в повече в сравнение с 2013 година ще бъде приходната част на бюджета", обяви премиерът Пламен Орешарски. Той допълни, че разчетите за следващата година са готови и до края на този месец ще бъдат посочени по-конкретните параметри. Ще се организират дискусии със социални партньори по основните, заложени политики.

Един от акцентите в бюджета за догодина ще бъде бизнес средата, каза премиерът по News7. „Ще се стремим още повече да подобрим връщането на ДДС. Въвеждаме и касова отчетност на малките фирми, така че да дължат ДДС, след като ефективно са получили пари по сделки, а не преди това”, обясни Орешарски. Също така до края на годината ще се наблегне на законодателните инициативи, за да се подобри нормативната рамка в областта на конкуренцията.

Премиерът обърна внимание и върху мерките на кабинета за намаляване на административната тежест върху бизнеса. Министър-председателят каза, че ще се заложи по- голям дял на публичната инвестиционна програма, което ще  бъде стимулиращо за стопанската активност.

Според източник от работната група първоначалните сметки посочили, че приходната част ще бъде с 760 млн. лв. в повече в сравнение с миналата година. Допълнителни финансови разчети обаче показали, че ще има 2% икономически ръст и 1% увеличение на приходите от данъци. Това автоматично увеличило приходната част на бюджета.

656 млн. лева повече ще бъдат разходите в социалната сфера догодина. Останалите допълнителни пари ще отидат за подпомагане на бизнеса, подобряване на инфраструктурата на малките общи и образование. На този етап бюджетът предвижда вдигане на минималната работна заплата на 340 лв. от януари. Второ увеличение не е предвидено. Големият спор е откога да се въведе швейцарското правило. Според социалния министър Хасан Адемов то трябва да влезе в сила от 1 юли. БСП смята, че това трябва да стане от април.

370 млн. лв. в повече ще отидат като допълнителни разходи за пенсии, показват разчетите на НОИ. Според тях прилагането на швейцарското правило за индексация от 1 юли 2014 г. ще струва 120 млн. Освен това заради замразяването на възрастта и стажа за пенсиониране през 2014 г. НОИ ще трябва да плаща 45 млн. лв. повече за 15 300 пенсионери.

С около 60-70 млн. лв. повече ще са плащанията за обезщетенията за майките, които догодина вече ще бъдат 340 лева.

В бюджета на Държавното обществено осигуряване се очакват около 100 млн. лв. повече приходи от осигуровки. Те ще дойдат от увеличението на максималния осигурителен доход от 2200 лв. на 2400 лв., от ръста на минималната работна заплата с 30 лв. и на минималните осигурителни доходи. Все още социалният министър Хасан Адемов не е разписал новите осигурителни прагове за 2014 г., защото продължавали преговорите в сектор "Здравеопазване". Ако там не се постигне съгласие за увеличение, средният ръст на най-ниските възнаграждения, под които не може да се начисляват осигурителните вноски, ще бъде около 2%.

Догодина държавата трябва да направи и повече разходи за детски надбавки. Увеличението на месечните помощи за деца с 5 лв. ще струва 48 млн. лв. допълнително към сегашните 400 млн. лв., които се харчат годишно.

Двойно повече пари за насърчаване на заетостта през 2014 г. е поискал социалният министър. "Предложили сме на финансовия министър за догодина за националния план за насърчаване на заетостта да се отпуснат 143 млн. лв., ще сме доволни и на 120 млн. лв.", заяви Адемов. През последните две години бюджетът е отпускал за тези дейности по около 70 млн. лв. годишно.

Министерството на образованието гарантира увеличаването на парите в няколко области, независимо от орязването на бюджета си. Отсега е сигурно, че малките училища ще получат повече пари следващата година, като те ще бъдат сметнати по нов коефициент. Ведомството ще започне и да плаща транспорта на всички учители, които пътуват от дома си до училище в друго населено място. Обезпечени са и парите за учебници.

Увеличение на учителските заплати обаче не е заложено. Министър Клисарова каза, че ще се бори това да стане, но не е сигурно. Според депутати при намаляването на бюджета ще се пести най-вече от парите за наука. Въпреки това обаче може да има известно увеличение в бюджета на БАН, който четвърта година е 59 млн. лева.

От МТИТС очакват бюджетът за транспорт да бъде увеличен спрямо сегашния. За пътническите жп превози се очаква компенсацията да скочи спрямо сумата за тази година. Тя е 170 млн. лева. Ще бъде увеличена и субсидията за "Български пощи".

Издръжката на земеделското министерство да бъде намалена с 12%, предвижда проектобюджетът за 2014 г. Така ведомството на проф. Димитър Греков ще получи около 210 млн. лв., което е с 31 млн. лв. по-малко от миналата година. Финансовите експерти от министерството изчисляват, че от 2008 г. досега агробюджетът е орязан с 40%. Затова се очаква Греков да поиска разговори с финансовия министър Петър Чобанов и с премиера Пламен Орешарски. В тях той ще настоява поне за запазване на настоящия бюджет.

Общо 543, 6 млн. лв. бюджет е поискал за следващата 2014 г. Висшият съдебен съвет. Според Ясен Тодоров от ВСС 500 млн. лв. бюджет за 2014 г. ще са достатъчни, за да могат да се проведат нормално конкурси и да се запълнят свободните щатове. Шест поредни години Темида получава бюджет около 400 млн. Сериозни разходи се очакват през 2014 г. около преместването на Софийския районен съд и прокуратура. Според запознати най-тежко било положението в прокуратурата, където се случвало служителите да вадят от джоба си пари за тоалетна хартия.

Модернизацията на армията е една от основните цели на военния министър Ангел Найденов за следващата година. Инвестициите в придобиване и поддръжка на бойната техника ще струва поне между 100 и 290 млн. лева на година. Това е записано в пакета от цели на Въоръжените сили, приет от Найденов. По негови думи стремежът на ведомството му е да се осигурят финансови средства за повишаването на бойната подготовка и поддържането на боеготовност на Въоръжените ни сили. Очакваната сума, която правителството ще задели за армията, е над 1 млрд. лева, по думите на военния министър.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 15.04   1715 г. – В Южна Каролина индианците убиват 90 английски заселници, което става повод за започване на войната между англичаните и индианците. 1795 г. – Литва е...