Бил Грос: 10-те трлн. долара ДЦК с негативна доходност са „супернова“

10.06.2016 | 11:30
по статията работи: Даниел Василев
Според финансиста наблюдаваният днес феномен някой ден ще се срине
Бил Грос: 10-те трлн. долара ДЦК с негативна доходност са „супернова“
Снимка: Steve Jurvetson

Огромният запас от държавни ценни книжа с отрицателна доходност, които за пръв път в историята надхвърлиха 10 трилиона долара, са „супернова, която един ден ще експлоадира“, посочи фондовият мениджър и основател на Pimco Бил Грос, цитиран от Financial Times. Така той наля още масло в разгарящия се огън на напрежението на пазарите относно доскоро немислимият финансов феномен, при който доходнсотта по голяма част от цяла категория активи е отрицателна стойност.

В туит Грос предупреждава, че „Глобалната доходност е най-ниска за последните 500 г., за които имаме данни.... Това е супернова, която ще избухне един ден“. Тезата му се подкрепя и от данни, оповестени от други анализатори. Към момента средната доходност на световните пазари на правителствен дълг се сви до рекордно ниските 0,67%, показва изследване на Bank of America Merrill Lynch, като през изминалия месец количеството суверенен дълг, доходността по който спадна под 0%, се покачи с 5% на месечна основа. Същевременно дори и леко покачване на лихвените проценти по ДЦК могат да се окажат пагубни за инвеститорите. В скорошен анализ от Goldman Sachs изтъкват, че неочакван ръст на доходността на правителствените облигации на Съединените щати от 1% може да доведе до загуби в размер на 1 трилиона долара.

Грос не единственият финансист в средите на инвеститорите, който предрича, че краят на този финансов феномен ще е трагичен. Според Capital Group, която управлява активи на стойност около 1,4 трилиона долара, отрицателните лихвени проценти по държавните ценни книжа изкривяват финансовите пазари и икономиките и могат да доведат до опасни последици. Директорът на базираната в Лос Анджелис DoubleLine Джефри Гундлах наскоро също изтъкна пред немско издание, че отрицателните лихвени проценти „са най-глупавата идея, която някога съм виждал“ и посочи, че „следващият голям момент за пазарите ще е мигът, в който централните банки в Япония и Европа се откажат и прекратят експеримента“.

Други представители на финансовия свят предупреждават, че от политиките на централните банки и отрицателната доходност по ДЦК страдат не само финансовите пазари, но и индивидите, които участват на тях индиректно – спестителите. „Имаше много дискусии за степента, в която периодът на ниски лихвени проценти доведе до инфлация на цените на активите“, посочи директорът на BlackRock Лари Франк в скорошно писмо до инвеститорите. „Но досега не се обръщаше достатъчно внимание на цената на ниските – а вече и на отрицателните – лихви, която плащат инвеститорите под формата на способността си да спестяват и да планират бъдещето“, допълни още той.

Сред причините за свиването на лихвените проценти по държавните ценни книжа (ДЦК) до минусови величини са както паричните политики на Европейската централна банка и Bank of Japan, които свалиха основните лихвени проценти в негативна територия, така и склонността на някои пазарни участници да закупят правителствен дълг, въпреки че това означава трупането на загуби. И докато за много портфолио мениджъри, пенсионни фондове и застрахователи негативната доходност е голямо затруднение, то множество фондове продължават да изкупуват ДЦК, тъй като търсенето им от страна на централните банки увеличава стойността им на пазара.

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 13.06   1805 г. – Експедицията на Луис и Кларк достига до водопадите Грейт Фолс. 1839 г. – Милош Обренович абдикира като княз на Сърбия в полза на сина си Милан...