Биткойнът няма да се облага с данъци

22.10.2015 | 15:50
по статията работи: econ.bg
Това не е традиционна валута, репи Съдът на ЕС
Биткойнът няма да се облага с данъци
Снимка: Guliver/Getty Images

Биткойнът няма да се облага с данъци, реши Съдът на Европейския съюз.

„Виртуалните валути трябва да се разглеждат като традиционните пари и съответно да не се облагат“, пише в решението на институцията, предаде ТАСС.

Виртуалната валута биткойн се появи през 2009 г. и непрекъснато набира все по-голяма популярност сред потребителите в интернет. Една от особеностите на биткойните е, че те не могат да бъдат конфискувани. В последно време обаче нещата около виртуалната валута започнаха да се влошават заради законодателните ограничения, които наложиха срещу нея редица държави по света.

Миналата седмица стана ясно, че дарения вече ще могат да се правят и чрез виртуалната валута. Идеята е на млади български предприемачи, като иновативната краудфъндинг платформа осигурява подкрепа на широк спектър благотворителни инициативи.

Разликата със стандартните краудфъндинг платформи е, че позволява на НПО организации да набират средства, за своите каузи, посредством биткойн. Това позволява получаване на дарения от цял свят, като таксите за трансфер на средствата са изключително ниски или напълно липсват.

Допълнително преимущество на този вид краудфъндинг е изключително високото ниво на прозрачност – всеки по всяко време може да провери каква сума се е събрала за определена кауза. НПО, които обявяват кампании, няма нужда да се грижат за сигурността на събраните биткойни или да ги обменят – след приключване на кампанията, те получават средствата в български лева или евро. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 17.05   1395 г. – Обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко. 1498 г. – Корабите на Васко да Гама достигат до Индия. 1555...