Борисов открива бизнес форум в Катар

13.03.2012 | 10:46
по статията работи: Елица Елефтерова
В събитието ще се включат представители на 103 български фирми от различни браншове
Борисов открива бизнес форум в Катар
Снимка: Sxc.hu

Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на официално тридневно посещение в емирство Катар, гр. Доха.

Премиерът ще проведе срещи с емира на Катар шейх Хамад бин Халифа Ал – Тани и с премиера на арабската страна шейх Хамад Бин Джасим Бин Джабр Ал-Тани.

Основна тема в разговорите ще бъде развитието и задълбочаването на двустранните икономически отношения между Катар и България. Акцент във визитата е българо-катарски бизнес форум, който Бойко Борисов ще открие в катарската столица Доха.

В събитието ще се включат представители на 103 български фирми от различни браншове – хранително-вкусова промишленост, туризъм, строителство и недвижими имоти, фармация и др.

Българската страна ще бъде представена като потенциална инвестиционна дестинация за компании от Катар и региона. Ще бъдат подчертани възможностите за инвестиции от катарски компании в няколко основни области у нас, сред които земеделие и хранително-вкусова промишленост, инфраструктура, транспорт.

По време на форума ще бъдат очертани конкурентните предимства на България като основна туристическа дестинация в региона, възможностите за развитие на българския пазар и за задълбочаване на българо-катарските бизнес отношения в строителството и недвижимите имоти.

В същото време в България Министерският съвет одобри проекта на междуправителствено споразумение на България и Катар за сътрудничество в областта на военното обучение, технологията и науките. С документа се регламентира развитието на дългосрочно сътрудничество въпроси от отбранителната политика и въоръжените сили. 

Предвижда се обмяна на опит в областта на военно-научното и военно-техническото сътрудничество, военното обучение и подготовката на кадри, сътрудничеството между различните видове въоръжени сили на двете страни и др.

Одобрен беше и проектът на междуправителствен меморандум за разбирателство на България и Катар в областта на земеделието, животновъдството и риболова. Той предвижда обмен на информация и опит по въпросите, свързани със сътрудничество в областта на вредителите и епидемиите, обмяна на опит, както и подготовка на съвместни курсове за обучение на земеделски персонал, сътрудничество в областта на карантината на растенията, обмен на научни изследвания и др.  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 29.04   1672 г. – Армията на Луи XIV напада Холандия. 1770 г. – Джеймс Кук акостира край днешния Сидни (Австралия) и нарича залива Ботани 1859 г. – Започва...