Борисов пред Парламента: Резултатите от председателството не са част от пиар кампания

13.07.2018 | 11:10
по статията работи: econ.bg
Като успехи той отбеляза, че българското председателство е осигурило плавно и навременно начало на преговорите по следващата многогодишна финансова рамка
Борисов пред Парламента: Резултатите от председателството не са част от пиар кампания
Снимка: БГНЕС

"По реформата на Дъблин инвестирахме много усилия, сменихме подхода за работа, постигнахме съгласие на работно ниво между всички държави членки, напреднахме много, но времето не стигна за постигането на консенсус". Това заяви премиерът Бойко Борисов при представянето на резултатите от българското европредседателство в Народното събрание по повод опитите за постигане на споразумение за промени в системата за предоставяне на убежище в ЕС. По думите му направеното от България е било оценено и българското предложение по темата трябва да се използва като основа на търсенето на консенсус.

"Мотото на Българския парламент, стана слоган на целия ЕС в изминалите шест месеца. "Съединението прави силата" е смисълът на европейската кауза и макар, че идва от историята ни, трябва да остане като основния принцип на българската политика и в бъдеще. Това беше първото председателство за нашата страна след приемането ни в ЕС. То беше изпитание за европейската ни идентичност. Но ние показахме, че България може да работи убедително като европейска държава, да разбира същността на европейските приоритети и да прояви умението да работи пълноценно за тяхното постигане", каза Борисов.

"За това искам да благодаря на всички министри и експерти от администрацията в София, както и на тези, които работиха в Брюксел. Всички те бяха изцяло ангажирани и отдадени на отговорната мисия в работните групи и формати, в организирането на събитията, така както и в реализирането на заложените политики и законодателните досиета", допълни премиерът.

Той подчерта още, че България е успяла да обедини европейските партньори за продължаване на диалога с Турция.

Борисов определи като знаково постижение поставянето на фокуса на усилията върху европейската перспектива и свързаността на страните от Западните Балкани, което е било признато за обща европейска отговорност. Разширихме и изведохме извън деликатния политически контекст темата за Западните Балкани, каза още премиерът.

Той отбеляза, че след организираната среща на ЕС за Западните Балкани в София през май има план със стъпките за реализирането на инфраструктурни проекти, били са договорени средства за свързаност и са били подписани първите споразумения. Показахме, че решението на натрупаните проблеми трябва да се постигне чрез диалог, дадохме пример със споразумението с Македония и имаме резултат - преговорите между Гърция и Македония, а от вчера и поканата от НАТО за преговори с Македония, заяви премиерът, като припомни, че в края на юни съветът взе решение кога да започнат преговорите за еврочленство със Скопие.

Борисов подчерта, че тези резултати не са част от пиар кампания и този стил на работа е бил оценен и признат като работещ модел, признание е била и поканата за участие на България в берлинския процес, от който страната по принцип не е част.

Нашата работа не приключва сега, а продължава и при австрийското председателство, чиито приоритети са продължение на приоритетите на българското председателство - сигурност и борба с незаконната миграция, просперитет и конкурентоспособност чрез цифровизация, стабилност в съседните региони на Европа.

Той отбеляза, че България е започнала със 105 отворени законодателни досиета, и то преждевременно, защото преди нея е трябвало председател на Съвета на ЕС да бъде Великобритания. Борисов обясни, че след началото на председателството Еврокомисията е представила още 30 нови предложения. България има 46 постигнати споразумения с Европейския парламент, 39 законодателни досиета, по които е обединила позициите на всички държави, 58 заключения на съвета, едно заключение на председателството, шест препоръки на съвета, 17 доклада за напредъка, изброи Борисов.

Като успехи той отбеляза, че българското председателство е осигурило плавно и навременно начало на преговорите по следващата многогодишна финансова рамка, организирала е задълбочен обмен на мнения между държавите членки преди публикуването на законодателното предложение на Еврокомисията, била е гарант за запазване на успешни политики на ЕС като кохезия и обща селскостопанска политика, има и нови предложения за отделни бюджети за цифровизация и отбрана, които ще водят до икономически растеж и създаване на работни места.

В резултат на целенасочените усилия на България са били преодолени различия между държавите членки и е бил постигнат общ подход по банковия пакет. Бил е поставен акцент върху прехода към кръгова икономика и екоиновации, а поставянето на проблемите, свързани с качеството на атмосферния въздух, е било високо оценено от всички държави членки. Миналата седмица България получи поздравления и добра оценка и от лидера на Зелените в Европейския парламент Ска Келер, подчерта Борисов.

Като други успехи той изброи поставянето на младите хора в центъра на дебата за бъдещето на Европа и удвояването на бюджета за програмата "Еразъм", постигнатия напредък и приключването на преговорите между Съвета и Европарламента по енергийната ефективност, енергията от възобновяеми източници и управлението на енергийния съюз. Дунавската стратегия е била обсъждана на седем събития и има вече пътна карта, отчете още премиерът.

Той изтъкна, че председателството е работило за решения, с които да се прекратят дискриминационните практики спрямо потребителите, които разделят Изтока и Запада в ЕС, защото "всички сме равноправни". Поставен е бил акцент върху цифровия единен пазар.

На колегите от БСП мога да кажа – постигнат е напредък по ключови области в рамките на европейския стълб на социалните права, за справедливите условия на труд, социална закрила и приобщаване, приключена е работата по предложението за директива за командированите работници за осигуряване на еднакви условия на труд за командированите работници, каза Борисов.

По приоритета за сигурност и охрана на външните граници той изтъкна споразумението с Европарламента по три регламента за полицейско и съдебно сътрудничество, гранични проверки и връщане на незаконно пребиваващи граждани на трети страни. По думите на премиера председателството е надхвърлило заложената цел по пакета за киберсигурността.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 03.08   1492 г. – Христофор Колумб отплава от пристанището Палос де ла Фронтера в Испания на Първата си експедиция с корабите Санта Мария, Пинта и Ниня. 1529 г. – В...