Борси за плодове и зеленчуци затворени - страх ги е от проверки

03.07.2013 | 14:55
по статията работи: Ралица Стоянова
НАП, агенцията за храните, митниците и полицията с масирани проверки по границите и тържищата
Борси за плодове и зеленчуци затворени - страх ги е от проверки

Съвместни проверяващи екипи от данъчни, митнически и служители на Агенцията за безопасност на храните започнаха проверки по границите на страната и в големите борси и тържища за търговия с плодове и зеленчуци. За това информират от финансовото министерство. 

На денонощен контрол по границите е подложена влизащата в страната селскостопанска продукция от Гърция, Турция, Македония и други съседни страни. Всички автомобили, които превозват плодове и зеленчуци от тези страни, ще бъдат подложени на митнически и данъчни проверки.

Инспекторите ще следят още за документите за произход, фактури и други счетоводни книжа. Целта на проверките е да се пресекат опитите за обявяване на нереално ниски митнически стойности при внос на продукти от трети държави, както и злоупотреби с невнасяне на ДДС в България.

Всяко превозно средство, транспортиращо плодове и зеленчуци, ще бъде описвано в специален електронен регистър, заедно с превозваната стока. Екипи от НАП и Агенция „Митници” ще извършват, когато се налага, и насрещни проверки за това дали фактурите и  другите документи, придружаващи стоката, са истински, включително дали вписана в тях цена е действителна.

От НАП и митниците са категорични, че  при опити за представяне на фалшиви документи ще бъде незабавно докладвани на прокуратурата за търсене на наказателна отговорност.

В повечето борси и тържища днес търговията изобщо не е започнала, след като се разбрало, че ще бъдат проверявани. Една от най-големите борси за търговия с плодове и зеленчуци в Южна България остана затворена през целия ден, десетки камиони не влязоха в големите зеленчукови борси в София. Проверяващите от НАП установиха и десетки тонове селскостопанска продукция без счетоводни и документи за произход. На собствениците им са съставени актове за нарушения.  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...