Редица нарушения са установени при проверки за качеството на храните, проведени в периода от 04 април до 06 май. Това съобщи БТА, позовавайки се на информация на прокуртурата.
Общо 10 921 проверки в производствени предприятия и обекти за търговия на едро и търговия на дребно са извършени през посочения период. В резултат са връчени 759 предписания за отстраняването на нарушения, съставени са 345 акта, предприети са възбрана и бракуване 41 141 кг. хранителни продукти и са затворени са 40 обекта.
Проверките бяха възложени от Върховната административна прокуратура на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните на основание чл.145 ал.1 т.3 от Закона за съдебната власт. Те са били свъразни главно със зърнени храни и храни на зърнена основа /хляб, хлебни изделия, козунаци/, месо и месни произведения, яйца и яйчни продукти, пресни плодове, сурови зеленчуци и др.