Броят на колите, произведени в ЦИЕ, с двоен ръст за 10 години

21.07.2015 | 11:37
по статията работи: Десислава Маданска
Автомобилният сектор се задвижва от външното търсене
Броят на колите, произведени в ЦИЕ, с двоен ръст за 10 години
Снимка: Thinkstock/Guliver

Броят на превозните средства, произведени в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), се е увеличил два пъти за последните десет години. Най-голям ръст е отчетен в Словакия, Чехия и Румъния, където производството на автомобили се покачва с три, дори четири пъти. Все пак високият ръст не може да продължава вечно заради евентуално пренасищане на пазара, заяви Грегорж Шилевич, главен икономист на Кофас за региона.

Анализът на компанията показва, че страните от ЦИЕ продължават да са привлекателна дестинация за инвестиции от автомобилните гиганти.

За изминалата година произведените автомобили в региона са 3,6 милиона, което е 21% от общото производство в ЕС. Автомобилните заводи са 33, повечето от които са изградени чрез външни инвестиции. Въпреки динамиката в продажбите на автомобили в региона, производствата в Централна и Източна Европа остават силно зависими от външното търсене, става ясно от анализа.

Автомобилният сектор играе важна роля в икономиката на страните от ЦИЕ

Регионът привлича инвестиции заради ниското заплащане за работна ръка, географската близост до Западна Европа, образованите специалисти и подобряването на бизнес климата. Анализът показва, че Шкода и Дачия продължават да бъдат особено силни марки, представящи се доста добре на конкурентния световен пазар. При това производството на автомобили и транспортна техника има измерим ефект върху резултата в икономиките на Централна и Източна Европа. За някои от страните в региона като Унгария, Чехия и Словакия, секторът представлява една десета от общата им продукция. Той създава и значителен брой работни места – в шестте страни заетите са над 850 000 души.

Силна експортна ориентация

Износът на превозни средства обхваща сериозен дял от външната търговия на страните от ЦИЕ, като в Словакия тя е 25% от общия износ на страната. При това еврозоната, която е основният пазар, се възстановява и осигурява по-добри перспективи. Благодарение на тези положителни тенденции в този регион и в други европейски страни, търсенето на превозни средства се увеличава. Това се случва на фона на намаляващо търсене от Русия, което все пак носи негативи за сектора.

Докато са налице неясноти на някои външни пазари, позитивни сигнали могат да се видят и в самия регион. Вътрешното търсене от домакинствата в ЦИЕ се характеризира с по-добри перспективи заради подобрения пазар на труда, ниската инфлация, по-евтиния петрол, увеличеното доверие на потребителите и атрактивните лихвени проценти. По-голямата склонност към потребителски разходи се проявява в по-динамичните продажби на автомобили в Централна и Източна Европа. Купуват не само домакинствата, а и компаниите, които разширяват своите автопаркове. Тежкотоварните автомобили генерират високо ниво на продажби, което се дължи на подобрените перспективи за бизнеса – например прогнозният ръст на БВП в еврозоната е 1,5%. Повишеното търсене на тежкотоварни превозни средства е положително послание, особено за полските заводи, където са произведени много автомобили от тази категория. Въпреки всичко това повишаване на вътрешните разходи няма да бъде достатъчно, за да направи автомобилния сектор на Централна и Източна Европа независим от външното търсене.

Ръстът на продажбите не е равнозначен на рентабилност

Въпреки че автомобилният пазар в Централна и Източна Европа показва увеличение на продажбите, тези по-големи обеми не означават автоматично увеличение на рентабилността на производителите. Много от тях все още страдат от свръхкапацитет, от очакванията на клиентите за все така големи отстъпки и от някои действия на дилърите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 23.01   393 г. – Римският император Теодосий I провъзгласява 9-годишния си син Хонорий за съимператор. 1482 г. – Излиза първото печатно издание на Петокнижието. 1556...