Брюксел призова държавите да ускорят подготовката за всички последици от Брекзит

19.07.2018 | 15:30
по статията работи: econ.bg
Брюксел отбелязва, че на 30 март 2019 г. Обединеното кралство ще напусне ЕС и ще се превърне в трета държава. Това ще има отрицателни последици за хората, бизнеса и администрациите както във Великобритания, така и в ЕС
Брюксел призова държавите да ускорят подготовката за всички последици от Брекзит
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия призова държавите членки да ускорят подготовката за всички възможни последици от преговорите за Брекзит, предаде пресслужбата на институцията.

Брюксел отбелязва, че на 30 март 2019 г. Обединеното кралство ще напусне ЕС и ще се превърне в трета държава. Това ще има отрицателни последици за хората, бизнеса и администрациите както във Великобритания, така и в ЕС. Такива последици са въвеждането на нови проверки на външната граница на ЕС с Обединеното кралство, промяна във валидността на издаваните отЛондон лицензи, сертификати и разрешения, както и различни правила за прехвърлянето на данни.

"С приетия днес текст се призовават държавите членки и частните субекти да ускорят подготовката. Текстът е съставен в отговор на отправеното миналия месец искане от страна на Европейския съвет (член 50) да се засили готовността на всички равнища и за всички последици", се посочва в съобщението на еврокомисията.

Според него, въпреки че ЕС работи денонощно за постигането на споразумение, гарантиращо организираното оттегляне на Великобритания, то несъмнено ще причини смущения, например в търговските вериги на доставки, независимо от това дали ще бъде постигнато такова споразумение.

Тъй като все още не е сигурно дали на тази дата ще има ратифицирано споразумение за оттегляне и какво то ще включва, в момента се провеждат действия в опит да се гарантира, че институциите на ЕС, държавите членки и частните субекти са подготвени за оттеглянето на Обединеното кралство, отбелязва Комисията.

При всички случаи, дори ако бъде постигнато споразумение, след оттеглянето си Обединеното кралство вече няма да бъде държава членка и затова вече няма да се ползва от същите предимства като държавите членки. Ето защо подготовката за превръщането на Обединеното кралство в трета държава е от първостепенно значение дори и в случай че бъде постигнато споразумение.

Еврокомисията подчертава, че подготовката за Брекзит е отговорност не само на институциите на ЕС, а е съвместно усилие на европейско, национално и регионално равнище и включва по-специално икономическите оператори и другите частни субекти. "Сега всички трябва да ускорят подготовката, като вземат предвид всички възможни сценарии, и да поемат отговорност за своята конкретна ситуация."

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Като видя някой да си изпива бутилката бира до дъно си викам: - На тоя може да се разчита, няма да си остави работата недовършена!!!
На този ден 15.06   1215 г. – В Англия е подписана Магна харта, ограничаваща правата на монарха за сметка на правата на аристокрацията и църквата. 1253 г. – Българският цар Михаил...