Заради по-ниските цени българите пазаруват за празниците в Румъния. Жителите на Русе минават Дунав мост за румънско агнешко и козунаци.
Агнешкото в Румъния е по-евтино с 2-3 лв. Още по-изгодно е да се купи директно от производител, на цена от 9 лв. за килограм.
Продавачите споделят, че българските клиенти предпочитат да си купят цяло агне, което после да си разделят. Подобна практика имат и повечето румънци.
„Купуваме агнешко според заплатите. Вземам го за 20 леи от овчар, но с печат от ветеринарен лекар”, споделя клиентка.
В същото време румънските яйца са доста скъпи. На пазара в Гюргево селските яйца стигат до 50 стотинки. По-изгодно е да си вземат от България, особено в по-големи количества.
„Тук е скъпо, продават се дори по 1 лея за брой. Твърде много е”, смятат жители на Гюргево.
Засега най-оспорван остава пазарът на козунаците. Доскоро румънците държаха първенството за най-вкусни козунаци, а българите редовно си купуваха от тях, информира bTV. Тази година на пазара в Гюргево вече се предлагат и български козунаци с традиционна плънка от локум, стафиди и какао.