България договори 831 млн. евро европейски пари за транспортни проекти

31.03.2017 | 17:30
по статията работи: econ.bg
В процес на одобрение са 11 проектни предложения, сред които е втората фаза на проекта за рехабилитация на железопътната линия Пловдив–Бургас с прогнозна стойност от 350 млн. евро
България договори 831 млн. евро европейски пари за транспортни проекти
Снимка: БГНЕС

България договори 831 млн. евро по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 – 2020. Средствата представляват 44% от бюджета на програмата, съобщиха от транспортното министерство.

Ръководителят на управляващия орган на оперативната програма Галина Василева уточни, че до момента са разплатени 9% от средствата или 171 млн. евро. В процес на одобрение са 11 проектни предложения, сред които е втората фаза на проекта за рехабилитация на железопътната линия Пловдив–Бургас с прогнозна стойност от 350 млн. евро.

По програмата са заложени за изпълнение още няколко големи проекта, които представляват 89% от общия бюджет. Сред тях са модернизацията на жп линията Елин Пелин–Костенец на стойност 460 млн. евро, както и изграждането на лот 3.1 и лот 3.3 на автомагистрала "Струма" и тунел "Железница", за които има подписан договор за 378 млн. евро и проектът вече е в изпълнение.

Галина Василева посочи, че докладът за въздействието върху околната среда при строежа на лот 3.2 на "Струма" все още не е внесен в Министерството на околната среда и водите. Очаква се това да стане до няколко дни и след това да започнат обществените обсъждания. В най-добрия случай строителството на този участък от автомагистралата може да започне през март 2019 г.

Очаква се съвсем скоро да започне вторият етап от изграждането на третата линия на метрото в София. Той включва 4 нови метростанции между кварталите "Овча купел" и "Горна баня". Там ще бъде изградена и връзка с жп линията за Перник.

Очаква се съвсем скоро да бъдат обявени няколко тръжни процедури за железопътните проекти, изпълнявани от Национална компания "Железопътна инфраструктура".

"Те са най-големият бенефициент по програмата и трябва да изпълнят проекти за над 1 млрд. евро – 673 млн. евро по оперативна програма "Транспорт" и над 400 млн. евро по Механизма за свързана Европа", каза още Василева.

Предстоящите процедури ще са за проектиране и изграждане на сигнализация и телекомуникация по линията Пловдив–Бургас, реконструкция на коловозите на Централна гара София, ремонт на железния път и на контактната мрежа в участъка Централна гара София–Гара Волуяк, модернизация на жп участъка Елин Пелин–Костенец, с дължина 52 км и на участъка Костенец–Септември, с дължина около 25 км.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 18.10   31 г. – В Рим по предварително начертан план е убит заговорникът Сеян. 1748 г. – Приключва Войната за австрийското наследство. 1795 г. – Обесена е Злата...