България е в Топ 5 по равенство между половете в бизнеса

07.03.2016 | 16:36
по статията работи: Десислава Маданска
Най-големите световни икономики изостават в процеса на изграждане на жени лидери
България е в Топ 5 по равенство между половете в бизнеса
Снимка: Thinkstock/Guliver

България е сред първите пет страни в света с най-голям напредък по отношение на равенството между половете в бизнеса. Компаниите в едва пет държави отчитат поне 30% жени на висши ръководни постове, а само Норвегия прескача бариерата от 30% бариера за участие на жени в съветите на дружествата. Това става ясно от данните на изследване на Ernst and Young (EY) и Института за международна икономика "Питърсън".

Изследването показва също така, че компаниите с поне 30% жени на лидерски позиции могат да постигнат до 6 процентни пункта увеличение на нетните си маржове.

В най-голямото глобално проучване от този род, изследването се фокусира върху данни от почти 22 000 публични компании в 91 държави.

Освен България (37%) сред страните, постигнали най-голям напредък по отношение на равенството между половете в бизнеса от гледна точка на процента жени в топ мениджмънта на компаниите, се нареждат още Латвия (36%), Филипините (33%), Словения (33%) и Румъния (32%).

Що се отнася до най-голям брой жени, участващи в бордовете на директори, първите пет държави в класацията са Норвегия (40%), Латвия (25%), Италия (24%), Финландия (23%) и България (22%).

Въпреки че равенството между половете в бизнеса варира в широки граници по света, повечето държави все още са на нива, значително под прага от 30% по отношение на жените като главни изпълнителни директори, членове на бордовете на директори и топ управленско ниво. Най-големите световни икономики – САЩ, Китай и Япония - не се класират сред първите 10 държави в никоя категория.

“Компаниите, които повишават жени на лидерски позиции, ще доминират - те ще разполагат с по-ангажирана работна ръка, ще имат по-силна култура и ще постигат по-добри икономически резултати. Като бизнес лидери ние трябва да си зададем въпроса: Помагаме ли достатъчно на жените да извървят пътя си до лидерските позиции, за да направим компаниите си по-добри?”, коментира Марк Уайнбъргър, глобален председател и главен изпълнителен директор на ЕУ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 12.04   238 г. – Римският император Гордиан II загива в битка с Максимин Трак, а баща му, съимператор Гордиан I се самоубива, научавайки за смъртта на сина си. 467 г....