България е в топ 50 по степен на иновативност е света

24.01.2014 | 10:24
по статията работи: Мария Стоянова
Южна Корея е на първо място в класацията
България е в топ 50 по степен на иновативност е света

Изданието „Блумбърг“ публикува ежегодната си класация на най-иновативните страни в света. Сред 50-те държави намира място и България, заемайки 42-а позиция.

Общият рейтинг на страната ни е 57,26. За сравнение този на лидера Южна Корея е почти двойно по-висок - 92,10. При провеждане на изследването са оценени над 200 страни и независими региони на база 7 фактора. Към тях спадат научноизследователска и развойна дейност (НРД), разходи, процент на високотехнологичните компании и патентната активност.

Общият резултат на страните е изчислен на база представяне в няколко категории. В класацията за страните с най-голяма интензивност на НРД България попада на 54-о място. В категорията „Възможности за производство“ страната ни е 47-а в света. В „Продуктивност“ - 62-а, в „Развитие на високите технологии“ сме 35-и, а в „Висококвалифицирани кадри“ попадаме на 45-о място. В „Концентрация на изследователи“ и в „Патентна активност“ сме на съответно 39-о и 43-о място.

Начело на класацията е Южна Корея. Страната е с най-голям общ коефициент на иновативност. Азиатската държава обаче не заема нито едно първо място в която и да е от седемте категории. Швеция и САЩ са съответно на второ и трето място в общата класация.

Ето и кои са победителите в различните категории:

Патентна активност: Тайван

Страната е една от най-конкурентоспособните икономики в целия свят. Тайван е родина на някои от най-големите технологични марки, в това число лидерите на пазара на смартфони HTC, както и компютърните гиганти Asus и Acer. Страната е на 10-о място по общ коефициент на иновативност.

Интензивност на НРД: Израел

Държавата заема 30 място в общата класация, но е известна с високия си процент от БВП, но научноизследователските и развойни дейности са изключително развити в страната.

Продуктивност: Люксембург

Страната е на 21-о място в общата класация, но начело на тази категория.

Развитие на високите технологии: САЩ

На 3-о място в общата класация САЩ се представя най-добре в тази категория. В страната има най-голям брой високотехнологични компании спрямо общия брой публични дружества.

Концентрация на изследователи: Исландия

В държавата има най-голям брой професионалисти, включително доктори, студенти, ангажирани с НРД на 1 млн. хора. Тя е на 33-о място по общ коефициент на иновативност.

Възможности за производство: Китай

Тук се оценява делът на производството като процент от общия БВП на страната и делът от общото световно производство. Китай се нарежда на 25-о място в общата класация.

Висококвалифицирани кадри: Канада

Тук се включват всички хора, които са завършили средно образование и продължават да се обучават във висше учебно заведение. Страната е 11-а по общ коефициент на иновативност.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 11.06   1496 г. – Завършва второто пътешествие на Христофор Колумб през Атлантическия океан. 1580 г. – Испанските конкистадори основават Буенос Айрес. 1770 г. –...