България е на 13-то място по индекса на нищетата в Европа през 2015 г.

01.02.2016 | 14:02
по статията работи: Даниел Василев
В глобален мащаб най-тежко е състоянието на Венецуела, Бразилия, Аржентина и Украйна
България е на 13-то място по индекса на нищетата в Европа през 2015 г.
Снимка: Wikipedia.org

 България е 13-тата държава отзад напред в Европа за 2015 г. според индекса на нищетата, разработен от професор Стивън Ханке, сочи последното издание на индекса. Данните показват, че през изминалата година икономическото състояние се е подобрило спрямо 2014 г., тъй като страната е получила 11,8 пункта спрямо 15,8 пункта година по-рано. По този начин тя изпреварва други европейски държави като Испания, Хърватия, Гърция, Португалия, Италия и Словения.

Причината за подобряването на индекса на нищетата е взаимното действие на спада на потребителските цени, увеличаването на броя на заетите през изминалата година и положителния икономически растеж.

Индексът се изчислява, като от сбора между инфлацията, лихвите по банковите кредити и нивото на безработица се изважда процентното изменение на БВП. Повишаване на абсолютната стойност на индекса означава влошаване на икономическата обстановка в страната.

В България данните показват, че индексът удря тавана при управлението на Жан Виденов – заради хиперинфлацията през първата половина на 1997 г. той достига 2138 пункта. С въвеждането на валутния борд и края на хиперинфлацията, при управлението на Иван Костов индексът пада с почти 2000% за 4 години. При Симеон II индексът също намалява леко. Тенденцията на подобряване е прекъсната при Сергей Станишев, когато индексът на нищета нараства с 8%. Леко подобрение има към 2013 г. при управлението на кабинета „Борисов-1“ (на фона на покачаващи се индекси на нищетата из Европа).

В глобален мащаб индексът на нищетата за поредна година е най-висок във Венецуела. През 2015 г. той отчита покачване от 119,7 пункта, достигайки 214,9 пункта, а основен двигател на покачването на индекса на нищетата е инфлацията в латиноамериканската страната. Второто място се заема от Украйна с 82,7 пункта, а до трета позиция спада Бразилия с 67,8 пункта. Според професор Ханке основна причина за нищетата в страната, която преминава през най-тежката си икономическа криза за последните 100 години, е високото равнище на лихвените проценти. Аржентина, която през 2014 г. заемаше втората позиция по индекса на нищетата се покачва леко до четвърто място с 60 пункта, а на пето място отзад напред се класира РЮА с 40 пункта.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 17.01   49 г. пр.н.е. – Рим е бил опразнен заради настъпващите от север легиони на Юлий Цезар. 395 г. – Римската империя е поделена между синовете на император...