България и Русия се договориха за по-евтиния газ

28.08.2012 | 08:34
по статията работи: Петър Чернев
Страната ни ще трябва да подпише инвестиционното споразумение за газопровода "Южен поток" до 15 ноември
Министър Делян Добрев и зам.-изпълнителният директор на "Газпром" Александър Медведев

България и "Газпром" подписаха вчера споразумение, според което до 15 ноември трябва да се подготви и подпише новият договор за доставка на природен газ от Русия. Това съобщи след подписването на споразумения с руската компания министърът на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев.

Той уточни, че заедно със зам.-изпълнителния директор на "Газпром" Александър Медведев са подписали общо три споразумения. Второто от тях е за средна отстъпка на цената на газа от Русия по трите договора от 11%. Промяната влиза в сила от 1 април и ще е до Нова година. Какво ще е икономията за България ще стане ясно след като си види купеното от "Булгаргаз"количество синьо гориво.

Медведев и Добрев са подписали и протокол, според който до 15 ноември страната ни трябва да подпише инвестиционното споразумение за газопровода "Южен поток", обяви зам.-изпълнителният директор на руската компания. Медведев коментира, че вече са водени разговори с банки и всички проявяват интерес за участие в проекта. Министър Добрев уточни, че българското участие в проекта ще е далеч по-малко от предварителните разчети, които сочеха 1 млрд. лв., които страната няма, информира БТА.

Участието и на България, и на "Газпром" в "Южен поток-България" със собствени капитали ще е минимално. По думите на Медведев първият руски газ по този газопровод ще е в страната ни през 2015 г. В съвместното предприятие "Южен поток - България" е определен размер на печалбата от 8%, а собствеността на съоръженията на българска територия са собственост на смесеното дружество, в което Българският енергиен холдинг и "Газпром" имат по 50%.

Добрев и Медведев посочиха още, че са разговаряли за възможностите за строителство на газови централи в страната и плановете за разширение на газахранилището в Чирен.

Припомняме ви, че отстъпката в цената на синьото гориво беше договорена още в края на март. Споразумението обаче се забави, дори и след повторното посещение на ресорния министър в Москва.  Русия постави нови искания по финансовия модeл на проекта„Южен поток”, за да подпише споразуменията. Още тогава министър Добрев каза, че споразумение за проекта ще бъде подписано от българската страна тогава, когато е сигурно, че е защитен националният интерес и най-добрите параметри по този проект за България.

"Изключително съм доволен от подписаните днес (вчера - бел.ред.) споразумения в областта на енергетиката". Това заяви пред Агенция „Фокус” премиерът Бойко Борисов по повод договора за предпроектното проучване за VII блок на АЕЦ „Козлодуй” с американската компания Westinghouse и трите протокола, подписани с руската компания „Газпром”. Той добави, че подписаните споразумения се спестяват стотици хиляди левове на данъкоплатците.

С 16 % по-ниска е цената на договора с „Уестингхаус” спрямо първоначално предложената оферта. По трите протокола, подписани с „Газпром” отстъпката е средно от 11 %.

Според премиера днешните договорености ще повишат енергийната сигурност на страната. Той добави: "Подписаните споразумения ни отнеха много време, вложихме много труд и усилия в преговорите".

Детайлите по преговорите за строителството на газопровода „Южен поток”, отстъпката в цената на природния газ за България и новия газов договор с Русия са отнели над пет месеца.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...