България кандидатства за финансиране по плана "Юнкер" с проекти за 1,410 млрд. евро

20.03.2015 | 15:50
по статията работи: econ.bg
В тях влиза газовата връзка с Гърция, казва енергийният министър
България кандидатства за финансиране по плана "Юнкер" с проекти за 1,410 млрд. евро
Снимка: Sxc.hu

Проектите, които страната ни е предложила да бъдат включени в плана „Юнкер” са на стойност от приблизително 1 млрд. 410 млн. евро, обясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова. В рамките на парламентарния контрол министърът уточни, че в публикувания в ЕК първи списък на плана „Юнкер”, фигурират само проектите от сектор „Електроенергетика”.

С оглед възможността да бъдат внесени още предложения, от енергийното ведомство са направили предложения за приоритетните за България шест газови проекта през януари. Това са проектите за: междусистемната газова връзка между Гърция и България, подземното газово хранилище в Чирен, рехабилитация и модернизация на националната газопреносна система, междусистемната връзка България – Турция, изграждането на второ газохранилище, междусистемната газова връзка между България и Сърбия, съобщава 3e-news.

Към тези проекти по думите на Петкова са добавени и още два електроенергийни проекта, като един от тях касае  разширяването на ПАВЕЦ Чаира и язовир Яденица, както и и рехабилитацията на подстанции от електроразпределителната система на страната.

„Голяма част от посочените проекти, освен че са признати от ЕК като проекти от общ европейски интерес, от изключително значение за устойчивото бъдещо развитие на енергийния сектор в България. Един от основните приоритети, които българското правителство си поставя, е да се гарантират газовите доставки за България, региона на Югоизточна Европа, ЕС, като това ще се осъществи чрез диверсификация на източниците и маршрутите”, каза енергийният  министър.

По думите й в бъдеще, при успешна реализация на проектите за разширяване на капацитета на газохранилището в Чирен, изграждане на газовите интерконектори с Гърция и Турция, пускането на южния газов коридор и нов терминал за втечнен природен газ на северното гръцко-егейско крайбрежие, ситуацията и перспективите пред България ще са значително по-добри.

„Интерконекторите с Румъния и Сърбия също ще дадат достъп на страната ни до големите газохранилища и до алтернативни източници и маршрути на природния газ от Централна и Западна Европа”, увери тя.

Според нея от направените анализи става ясно, че , необходимите инвестиции за изграждане на шестте газови проекта са в размер приблизително на 764 млн. евро, а стойността на инвестициите за изграждане на петте енергийни проекта, възлизат приблизително на 646 млн. евро или общата стойност на проектите, които сме предложили да бъдат включени в плана „Юнкер”, е приблизително 1 млрд. 410 млн. евро”, каза още министър Теменужка Петкова.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 25.01   41 г. – Сенатът избира Клавдий за римски император. 1327 г. – 14-годишният Едуард III става крал на Англия, но страната се управлява от неговата майка кралица...