България на 54-то място по корупция

26.03.2004 | 10:18
по статията работи: econ.bg
Посткомунистическите държави са все още в преход

 

Международната организация "Транспарънси интернешънъл" публикува годишния си доклад, в който са включени данни за 34 държави. Документът е особено критичен по отношение на редица страни в Централна и Източна Европа. От 133 изследвани държави, България е на 54 място според индекса за корупция, като приближаването към първо място е признак за ниска корупция и обратното.

За сравнение Сърбия е на 106-о място, Русия на 86-о, а Полша на 64-то. "Отличниците", заемащи съответно първо, второ и трето място са Финландия, Исландия и Дания, а с най-високо ниво на корупция са Хаити, Нигерия и Бангладеш. Според "Транспарънси интернешънъл", корупцията процъфтява в мнозинството от държавите в Централна и Източна Европа. Експертите на организацията твърдят, че антикорупционното законодателство в тези страни е повърхностно, а механизмите за приложение на законите страдат от пропуски.

В доклада се казва, че посткомунистическите държави все още са в преход. "Апатията е широкоразпространена, почти няма белези на висока гражданска култура. Постокомунистическото наследство на затворени общности постави основите на крехки институции и неустойчива политика, доминирана от елитите", пише "Транспарънси интернешънъл". Според организацията проблемите са много по-сериозни от това, което Европейския съюз признава, особено в области като финансиране на политически партии, политическо ходатайство и конфликт на интереси. Ситуацията едва ли ще се подобри след членството на тези държави в ЕС, доколкото самият съюз "страда от липса на антикорупционна рамка".

"Транспарънси интернешънъл" твърди още, че в редица държави достъпът на обществото до информация за даренията за политически партии е налице, но в страни като Австрия, Беларус, България, Финландия, Испания и Турция нивото на публичност е ниско и данните се представят на едро, така че е невъзможно да се прецени кой на кого какво е дал. В Албания и Хърватия пък въобще липсва публичност по въпроса.

Ето и някои оценки по държави:

България: "Според българското обществено мнение политическата корупция е най-сериозният проблем, като българите посочват партиите като най-корумпираните институции през последните години".

Сърбия: "Въпреки повишените обществени очаквания и доверие в правителството, през май и юни 2003-а година се появиха критики към ролята на кабинета в улесняване на корупцията и организираната престъпност. Много фирми, участващи в публични търгове са били собственост на роднини или близки приятели на висши сръбски държавници".

Гърция: "Наблюдава се тенденция към разрешаване на проблемите чрез създаване на нови институции, без обяснение защо съществуващите не функционират ефективно. Олимпиада 2004 създава множество възможности за подкупна дейност".

Това съобщиха от БГНЕС за ECON.BG

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...