България очаква подкрепа от Словения в процеса на присъединяване към ЕС

27.10.2004 | 14:57
по статията работи: econ.bg
Стокообменът между двете страни ще достигне 100 млн. щ. д. през 2004

 

България ще се нуждае най-много от подкрепа в края на 2004 година, когато трябва да бъде взето политическо решение за приключването на преговорите по присъединяване към ЕС. Това сподели българският президент Георги Първанов в интервю за словенската телеграфна агенция СТА, дадено във вторник вечерта. Българският държавен глава е на двудневно официално посещение и изрази надежда, че Словения отново ще подкрепи България.

Запитан за подкрепата на Словения в усилията на България за присъединяване към ЕС, Георги Първанов отговори, че страната ни винаги е имала политическата подкрепа на Словения и което е по-важно - е получавала конкретна помощ по техническата страна на преговорите. Срещата преди седмица на министрите на европейската интеграция на двете страни още веднъж показва готовността на Словения да предложи помощ.

В интервюто българският президент изразява удовлетвореност от увеличаването на търговския обмен между двете страни и увеличаването на словенските инвестиции в България. "Доволен съм, че словенците откриват България като туристическа дестинация и обратното", посочи в интервюто Георги Първанов. Той допълни, че броят на словенските туристи в България се е увеличил два пъти. "Надявам се сред словенските туристи да има и бизнесмени, които ще намерят свои партньори в България", завърши Георги Първанов.

Словенските вестници също информират за официалното посещение на българския президент в Любляна и за разговорите му със словенския президент Янез Дърновшек. Те акцентират върху изразеното от словенска страна мнение, че не би било коректно България да чака друга страна или група държави, за да се присъедини към ЕС, тъй като вече е приключила преговорите. Вестник "Дневник" акцентира също върху стокообмена между България и Словения, който се очаква през 2004 година да стигне рекордните 100 милиона долара. Изданието съобщава, че на разговорите в Любляна българската страна е споделила опита си от председателството на ОССЕ. Този пост ще бъде поет от 1 януари 2005 година от Словения.

Това съобщиха от БГНЕС за ECON.BG

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 25.09   1396 г. – Султан Баязид I разгромява кръстоносната армия на унгарския крал и император на Свещената римска империя Сигизмунд Люксембургски в Битката при Никопол, и...