България предлага газова връзка с Македония

21.06.2017 | 16:10
по статията работи: Росен Бояджиев
Още през 2012 г. газовите оператори на двете държави са разговаряли по идеята и тогава "Булгартрансгаз" е дал подкрепа за проекта
България предлага газова връзка с Македония
Снимка: БГНЕС

Да се създаде съвместна работна група, която да проучи възможностите за изграждане на междусистемна газова връзка между България и Македония, предложи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща с македонския премиер Зоран Заев, който е на посещение в София.

Още през 2012 г. газовите оператори на двете държави са разговаряли по идеята и тогава "Булгартрансгаз" е дал подкрепа за проекта, припомни Петкова. По нейните думи, работата по бъдещия интерконектор трябва да продължи с предпроектно проучване и пазарен тест.

Министерството на енергетиката напомня, че през 2015 г. в Дубровник, Хърватия, 15 държави от ЕС и Енергийната общност, включително и Македония, подписаха Меморандум за общ подход за справяне с предизвикателствата за диверсификация и сигурност на газовите доставки. Страните решиха да работят заедно за ускоряване

изграждането на липсващите газови връзки, както и за разрешаване на проблемите, които възпрепятстват сигурността на доставките и развитието на интегриран и конкурентен енергиен пазар в региона. Един от проектите, заложени в плана за действие към Меморандума, е изграждането на интерконектор между двете страни.

Министър Петкова информира македонския премиер Заев за напредъка при строителството на газовите връзки със Сърбия, Турция и Гърция.

Заев потвърди, че енергетиката е водещ приоритет на неговия кабинет. Той информира, че за газифицирането на страната е осигурено финасиране в размер на 2 млрд. евро. Засега само община Струмица е газифицирана, но ние искаме да покрием поне 63% от отоплението на детски градини и общински сгради с газ, македонският премиер. 

Той изрази надежда, че България може да осигури експертизата за реализиране на тази цел. Македония ще разчита и на внос на синьо гориво от България.

Заев припомни също, че в повечето случаи Македония разчита на внос от България при недостиг на електроенергия. Изграденият електропровод Червена могила – Щип – първата пряка 400-киловолтова връзка между енергосистемите на България и Македония - е част от инфраструктурата на Европейския коридор №8.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 28.07   1330 г. – В Битката при Велбъжд цар Михаил III Шишман търпи поражение от сръбската войска. Начело на 300 каталани, Стефан Душан разгромява царската татарска гвардия,...