България продължава да е лидер на аутсорсинг пазара в Източна Европа

18.06.2016 | 10:00
по статията работи: econ.bg
Наемите в София са най-ниски спрямо останалите столици в ЦИЕ
България продължава да е лидер на аутсорсинг пазара в Източна Европа
Снимка: Sxc.hu

България продължава да бъде изключително атрактивна офис дестинация в сравнение с другите източноевропейски столици. Освен конкурентните финансови параметри, които София предлага, качеството на сградите като достъпност и функционалност прави града предпочитана дестинация. Това посочиха от консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония, по време на Третата годишна аутсорсинг конференция у нас.

 „България предлага не просто атрактивни наеми и стратегическа локация, но и по-ниски такси и квалифицирана работна ръка, подобрени процедури за стартиране на бизнес”, казва Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton/Cushman&Wakefield.

„Нещо повече – вторичните локации в страната също са конкурентни на еквивалентните пазари в района на ЦИЕ”, допълва Пашова.

По данни на компанията, от началото на 2014 година до сега незаетите  площи в Топ 10 на най-търсените офис сгради в българската столица падат от 7,5% на 3,5%. Наемните нива нарастват леко и задържалата се близо две години стойност от 12,5 евро, в първото тримесечие на 2016 г. се покачва до 13 евро на кв.м.

Останалите големи градове - Пловдив, Бургас и Варна, също предлагат добро съотношение цена-качество, което повишава конкурентността на страната. Процесът се засили и от бързата реакция на инвеститорите в тези градове, която, според нея, през последните години създаде добри наличности от  първокласни офис площи в по-големите населени места.

„Наемните нива в тези градове се движат между 4,5 и 10 евро на кв.м, докато вторичните локации в други страни от ЦИЕ достигат до 13-14 евро”, коментира Станимира Пашова.

По думите й в следващите 12-18 месеца на пазара ще излязат първокласни проекти – както в София, така и Пловдив, които със сигурност ще привлекат вниманието и интереса на наемателите.

Продължаващите инвестиции в офис сгради ще задържи пазара в равновесно положение, поради което не очакваме резки и съществени промени в търсенето и предлагането на пазара.

Според нея, новите обеми, които предстои да излязат в рамките на годината, ще компенсират недостига на качествени офис площи, който се усети още в края на 2015 г.

„Налице е тясно сътрудничество между инвеститори, консултанти и наематели. Всички нови проекти, които се започват, предварително се координират и се изясняват основните изисквания на потенциалните наематели, така че сградата,  която излиза на пазара като готов продукт, да отговаря на техническите параметри”, пояснява Пашова.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 07.04   1348 г. – Карл IV основава Пражкия университет – първият в Централна Европа. 1498 г. – Експедицията на португалския мореплавател Вашко да Гама стига до...