България с най-висока дефлация в ЕС

18.11.2016 | 09:05
по статията работи: econ.bg
Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши през октомври с 0,2% на месечна
България с най-висока дефлация в ЕС
Снимка: БГНЕС

Растежът на потребителските цени в еврозоната и целия ЕС се ускори през октомври до двегодишен връх. България отбеляза най висока дефлация за целия ЕС. 

Причината за високата инфлация в еврозоната са по-високи цени на услугите и по-сдържано намаляване на енергийните цени, но все още инфлацията в региона остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват окончателни данни на Евростат, цитирани от БНР. 

Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши през октомври с 0,2% на месечна база след скок с 0,4% през септември. На годишна база потребителската инфлация нарасна с 0,5% след повишение с 0,4% месец по-рано, потвърждавайки предварителната оценка на Евростат. 

Въпреки че това е най-солидното повишение на потребителските цени в еврозоната от юни 2014 година, инфлацията в региона продължава да задържа далeч под средносрочното целево ниво от на ЕЦБ от 2 на сто. 

Цените на услугите нарастват за трети пореден месец с 1,1% на годишна база, цените на храни, алкохол и тютюневи изделия се повишават с 0,4%, докато енергийните цени се понижиха с едва 0,9% след спад с 3% месец по-рано. Основната инфлация (изключвайки цените на енергията и на храните) обаче нарасна през октомври с 0,1% на месечна база и се забави на годишна база до 0,7% от 0,8% през септември, което е сигнал, че икономическият растеж в региона е все още прекалено слаб, за да провокира увеличаване на вътрешния инфлационен натиск. 

Потребителската инфлация в целия Европейски съюз също нарасна през октомври с 0,5% на годишна база след повишение с 0,4% през септември.

Шест от 28-те страни - членки имат отрицателно ниво на инфлацията през октомври. Най-солидна е дефлацията в България и Кипър, като индексът на потребителските цени и в двете държави се понижава с 1 на сто. Най-висока е инфлацията в Белгия (повишение с 1,9%) и в Австрия (повишение с 1,4%).

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...