България ще емитира вътрешен дълг от 1,5 млрд. лв. до Коледа

17.11.2014 | 08:39
по статията работи: econ.bg
Интересът на банките към емисията е висок
България ще емитира вътрешен дълг от 1,5 млрд. лв. до Коледа
Снимка: Thinkstock/Guliver

България ще емитира до Коледа нов държавен дълг в размер на 1,5 млрд. лв. на вътрешния пазар. Освен това от финансовото министерство вече предприемат действия за пласирането и на външен дълг от 3 млрд. лева. Все още не е решено, но най-дългът ще бъде под формата на заем от няколко чуждестранни банки, твърди в. „Стандарт“.

Вече се водят преговори в институции като Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), както и с частни банки. Вариантът за заем от банки е по-добър, тъй като емитирането на държавни ценни книжа би отнело повече време.

За пускането на ДЦК на вътрешния пазар за 1,5 млрд. лв. вече се водят разговори с банките у нас и предварителните проучвания сочат, че има голям интерес към предстоящите емисии.  Все още обаче се уточнява с какъв срок и в каква валута да бъдат новите емисии ДЦК, за да има най-голям интерес към тях от страна на банките.

В актуализацията на бюджета е предвидено таванът на държавния дълг да се увеличи с до 4,5 млрд. лв. Това е необходимо, за да се покрие бюджетният дефицит, който с актуализацията се вдига с близо 1,6 млрд. лв. до 2,992 млрд. лв., да се предоставят средства на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който трябва да изплати гарантираните депозити в КТБ, както и за резерв от 900 млн. лв., в случай че възникне необходимост от нова ликвидна подкрепа.

 

В ревизията на тазгодишния бюджет е записано още, че Министерски съвет може да отпусне на Фонда за гарантиране на влоговете в банките заем до 2 млрд. лв. от държавната хазна. За целта ще бъде осигурено мостово финансиране от чужбина за до 3 млрд. лв. Общо необходимите за хазната средства в размер до 4,5 млрд. лв. ще бъдат осигурени с комбинация между вътрешен и външен дълг, за да се постигнат най-добрите възможни условия - по-ниски лихви и бързо привличане на средствата.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...