Българската борса не последва успокоението на европейските пазари

02.10.2008 | 14:57
по статията работи: econ.bg
Борсовите индекси продължават да намаляват стойността си на фона на ниски обеми на търговията
Българската борса не последва успокоението на европейските пазари


Търговията на Българската фондова борса не последва успокоението, което завладя водещите европейски пазари днес. Американският Сенат прие плановете на Буш, целящи спасение на финансовата сфера на страната и това донесе спокойствие в Европа. България обаче се оказа в страни от оптимизма и индексите на борсовата търговия у нас приключиха "на червено". Стойността на SOFIX отново е под психологическите 800 пункта – след спад от 2,67 на сто най-старият индекс у нас се установи на ниво от 781,48 пункта. Едва 4 компании от общо 20, вписани в тесния индекс на борсата, приключиха сесията на положителна територия.

Най-добре представилата се компания днес е Елана Фонд за земеделска земя АДСИЦ (4ЕС). Дружеството увеличи пазарната си капитализация с 3,23 на сто, а акциите му се търгуваха за 1,60 лева. С над 2% поскъпнаха акциите на Евро Инс (5IC). Търговията на застрахователното дружество се извършваше на ниво 4,75 лева за брой.

На обратния полюс обаче е представянето на Топливо АД (3TV). Акциите на дружеството поевтиняха с 9,36% и по този показател това е най-зле представящата се компания сред blue-chip-овете днес. Акциите на софийската компания се търгуваха за 13,40 лева. За сравнение в сряда търговията се извършваше на ниво 14,79 лева. Силно разочарование донесоха и банките в SOFIX. Най-рязък спад отчете Първа инвестиционна банка АД (5F4). Книжата на банката поевтиняха с 6,12% до 4,60 лева за брой. Над 5% от пазарната си капитализация загуби и Централна кооперативна банка АД (4CF). Акциите достигат до цена 2,70 лева, а сделки с книжа на Корпоративна търговска банка АД (6С9) се сключваха на ниво 83 лева за броя. Спадът в цената е 4,5%.

Широкият индекс BG40 приключи деня на ниво 192,84 пункта. Стойността на индекса намалява с 2,89 на сто.

Негативно е представянето на останалите два индекса на борсовата търговия у нас. BGREIT достига до 76,97 пункта, понижавайки стойността си с 1,64 на сто. Движението на BGTR30 също е надолу – с 1,87% до ниво 522,25 пункта.

Общият оборот на борсата днес е 3,649 млн. лева.

„На червено” остава търговията и на компенсаторните инструменти у нас. Жилищните компенсаторни записи поевтиняха с 6,43% като цената им вече е 0,32 лева. Поименните компенсаторни бонове приключиха сесията на ниво 0,34 лева. Понижението е с 2,85%. Компенсаторните записи се търгуваха за 0,35 лева, като цената им остава без промяна спрямо последната сесия.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...