Български обекти ще се състезават за най-добра европейска фасада в конкурса на Баумит “Life Challenge 66” 2020

27.11.2019 | 12:40
по статията работи: econ.bg
Първите 6 фасади, достигнали до финала от 5-те категории на „Фасада на годината 2018-2019“ ще се борят за международни отличия в Испания догодина
Български обекти ще се състезават за най-добра европейска фасада в конкурса на Баумит “Life Challenge 66” 2020
Снимка: под лиценза на creative commons

28 български обекта, достигнали до финала на националното издание на Баумит „Фасада на годината 2018-2019“, имат шанс да достигнат до международния конкурс „Life Challenge 66“ през 2020 г. във Валенсия, Испания. За да бъдат класирани за участие в международното състезание, те ще преминат през допълнително междинно гласуване. Архитектурните им и строителни характеристики ще се съревновават с фасади от още 26 държави, в които Баумит присъства териториално. Отличените във всяка категория на международното издание ще си тръгнат със сумата от € 3.300, а големият носител на приза „Life Challenge 66“ за 2020 г. ще бъде възнаграден с € 6.600. Идеята за името на конкурса „Life Challenge 66“ произлиза от задължителното условие към участниците, че минимум 66% от фасадната площ на кандидатурите трябва да бъде проектирана и изпълнена с материали на компанията.

В изминалото издание на „Европейска фасада на годината 2018“ участваха 325 кандидатури от 27-те локации на компанията. Най-добрите сред тях бяха избрани и наградени в Братислава, Словакия. Големият победител за 2018 г. бе испанският проект „Collective Housing and health centre” на екип испански архитекти от фирма Bonell I Gil & Peris + Toral. По този начин трофеят Life Challenge се връща от Братислава в Испания, тъй като за втори път неин обект печели първото място. 

Международното жури на „Life Challenge 66“ 2020 г. ще включва председател и 12 реномирани архитекти от цяла Европа. В него ще има и български представител – арх. Светослав Станиславов от фирма Старх, който бе и председател на журито във „Фасада на годината 2018-2019“. 

Първата фаза на конкурса представлява  предварителен подбор на кандидатурите, който ще се проведе през март 2020 г. След нея ще станат ясни финалистите, по 6 проекта във всяка категория, които ще се борят за европейските отличия във Валенсия през май 2020г.

Награждаването на победителите ще се проведе на галавечер, на която изпълнителите на обектите финалисти ще имат възможността да презентират своите идеи и постижения пред европейската архитектурна общественост. За всички финалисти  ще бъде организирана и допълнителна програма по време на пребиваването им, която да ги запознае със страната-домакин

Шест ще бъдат категориите в конкурса „Life Challenge 66“ през 2020 г., като продължение от  „Фасада на годината 2018-2019“, а в допълнение селектираните фасади, които се отличават и с интересни креативни структури и повърхности, ще имат шанса да се състезават и в още една международна категория – „Структури“ и по-точно „Структурата подчертава дизайна“. 

Съвременна архитектурна визия, качество на изпълнение и добър вкус при визуалното представяне на проекта са сред редицата предимства на българските обекти, които ще имат възможността да се надпреварват в международния конкурс в Испания.

„Критериите, според които бяха подбрани финалистите, които ще се състезават в „Life Challenge 66” от всяка категория, са преди всичко дали проектът е потенциално конкурентен в международна среда и доколко са овладени използваните материали. Присъстваха проекти на високо ниво, като важни показатели бяха способността на архитекта да комбинира и съчетава различни системни решения и материали във фасадата; качеството на архитектурните детайли и цялостната естетика в контекста на конкурса“, коментира арх. Светослав Станиславов.  

„Предизвикателство за участниците, за което бяха и оценени, бе постигането на съвременни фасадни решения с бранда „Баумит“ не само като комбинация от текстури, цветове и пластика, но и тяхната устойчивост във времето, без да бъде компрометирана бъдещата експлоатация на обекта“, продължи той. 

I. Категория „Еднофамилни къщи – ново строителство“ – 6 обекта

1 Комплекс три еднофамилни къщи гр. София, ул. Свети Сава и ул. Полк. Антон Кръстев  

2 Еднофамилна къща в с. Безден, община Костинброд 

3 Еднофамилна къща в с. Равно поле, община Елин Пелин 

4 Нискоенергийна къща в с. Бистрица 

5 Еднофамилна къща в с. Гривица, ул. Гоце Делчев 1 

6 Редови къщи Асамблея парк гр. София, кв. Малинова долина, ул. Полски бряст №31

II. Категория Life Challenge 66 „Многофамилни сгради – ново строителство“/ Фасада на годината 2018-2019  „Жилищни сгради ново строителство“ – 6 обекта

1 Жилищен комплекс от затворен тип „Съни Гардън“, гр. София, кв. Драгалевци, ул. Къпинка №20 

2 Жилищна сграда „Анима“ на ул. Ралевица 79, гр. София 

3 Многофамилна жилищна сграда, ул. Ал. Стамболийски 4, гр. Плевен 

4 Atlantis Residence Park в гр. Бургас 

5 Жилищна сграда с магазини, гаражи и подземни гаражи на ул. Тодор Каблешков 1, гр. София 

6 Жилищна сграда в гр. София,  ул. Княз Борис I, №78 

III. Категория „Нежилищни сгради – ново строителство“ – 4 обекта

1 Хотел „Arte Spa&Park” в гр. Велинград

2 International school and preschool Saint George, гр. София, бул. Никола Вапцаров №47 

3 Хотел Казино и СПА „Гранд Моста“ в гр. Свиленград 

4 Палах офис енд хоумс в гр. Варна, ул. Селиолу №48 

IV. Категория „Термично саниране“ – 6 обекта

1 Преустройство реконструкция и модернизация на работническо общежитие в общежитие апартаментен тип в гр. София, ул. Житница №21 

2 ОУ „Цанко Дюстабанов“ в гр. Габрово, ул. Христо Смирненски №27 

3 Многофамилна жилищна сграда в гр. Габрово, ул. Могильов №15, 17, 19, 21 

4 Еднофамилна къща в с. Малка Верея, община Стара Загора 

5 Хотел „Променаде“ в гр. Бургас, ул. Александър Батенберг №32 

6 ОУ Св. Св. Кирил и Методий в гр. Габрово, бул. Могильов №69 

V. Категория „Реновиране на историческите сгради“ 6 обекта

1 Реконструкция, основен ремонт, преустройство и пристрояване на съществуваща сграда на Американски колеж в в гр. София, жк Младост 2, алея Флойд Блек

2 Реставрация, ремонт и саниране на жилищна сграда в гр. София, бул. Цар Освободител 25А 

3 „Орел палас“ в гр. София, бул. Мария Луиза №45 

4 Реставрация на център за подпомагане на личностно развитие в гр. Плевен, ул. Дойран №79 

5 „Вила Променаде“ в гр. Бургас, ул. Цар Симеон I №1 

6 Реставрация на фасадата на еднофамилна къща в гр. София, бул. Христо Ботев №82 

Баумит интернационал е създадена през 1988 г. Компанията е водещ производител на топлоизолационни системи в цяла Европа с над 40 млн. м2 на година и на трето място по производство на сухи строителни смеси. Групата присъства и има дъщерни дружества в 26 европейски държави. Баумит притежава 35 производствени предприятия за сухи строителни смеси и 11 за пастообразни продукти. Служителите във всички предприятия наброяват 3350 души.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 29.03   1430 г. – Султан Мурад II превзема Солун. 1516 г. – Изгонените от Испания евреи по силата на декрет на съвета на десетте са настанени във Венеция в обособен...