Бъсеску призна за направени грешки

26.01.2012 | 13:11
по статията работи: Елица Елефтерова
Конституционния съд отказа да се провеждат избори 2 в 1
Бъсеску призна за направени грешки
Снимка: Sxc.hu

Румънският президент Траян Бъсеску призна, че е направил "гафове", довели до протестите, но настоя реформите да продължат, заради кризата.

"Няма какво да променям в поведението си, с изключение на гафовете, които понякога правя публично", заяви Бъсеску на пресконференция. Сред тези гафове са и ожесточените критики, които отправи по телефона в пряко телевизионно предаване към създателя на спешната помощ в страната Раед Арафат.

В отговор на въпрос дали ще подаде оставка, Бъсеску заяви, че един "президент не подава оставка във времена на криза". "Не забравяйте, че по професия съм флотски командир и винаги съм извеждал кораба на добро пристанище, точно това ще направя и сега", допълни той.

В момент, когато мнозина румънци се оплакват от резкия спад на стандарта им на живот заради драконовските мерки за затягане на коланите, приети през 2010 г., Бъсеску заяви, че "разбира много добре трудното им положение". Според него болезнените мерки са позволили стабилизиране на икономиката с растеж на БВП от 2,5% през 2011 г.

Според него е важно Румъния да се основава на собствените си ресурси, за да се справи с кризата, като създава работни места пред опасността от нова рецесия в Европа. Той призова също така за промяна на конституцията и на изборния закон, за да се намали броят на  депутатите и да се реформира здравеопазването, след като заради критиките първият проект за реформи беше изоставен.

В отговор на обвиненията от някои медии и опозицията в "диктаторски" тенденции, Бъсеску заяви, че ще продължи да подкрепя държавните институции, които се борят с корупцията и увери, че никога не се е месил в работата на прокурорите.

Румънският Конституционен съд отхвърли план на правителството за провеждане на местните и парламентарните избори в един ден. Това е нов удар върху центристката правителствена коалиция, която се надяваше провеждането на изборите в един ден да й помогне да се задържи на власт.

Премиерът Емил Бок предложи законопроектът на парламента в опит да неутрализира част от предимството на опозиционната Социалдемократическа партия. Партията, на която социологическите проучвания отреждат подкрепа от 50%, предпочиташе да има възможността да се възползва от предимството си на местните избори през май, отколкото да чака до парламентарните избори, планирани за ноември т. г.

Провеждането на местните избори по-рано би й осигурило и контрол върху повече общински съвети и би й дало по-голямо влияние при гласуването за парламентарните избори. Мнозина избиратели живеят далеч от столицата Букурещ и според аналитиците влиянието върху местната власт би имало значителни последици за гласуването на румънците.

Съдът още не е оповестил мотивите за решението си. Законът сега трябва да бъде върнат в парламента и правителството може да внесе поправки, за да го приведе в съответствие с конституцията

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...