Бюджетът приключва февруари и март с излишък

30.03.2019 | 10:20
по статията работи: econ.bg
През февруари консолидираната фискална програма завършва с излишък от 1.5 млрд. лв. или 1.3% от прогнозния брутен вътрешен продукт
Бюджетът приключва февруари и март с излишък
Снимка: БГНЕС

През февруари консолидираната фискална програма завършва с излишък от 1.5 млрд. лв. или 1.3% от прогнозния брутен вътрешен продукт. Той се формира от излишък по националния бюджет в размер на 1.3 млрд. лв. и излишък по европейските средства от 230.6 млн. лева, съобщи Министерството на финансите.

На база на предварителни данни и оценки салдото по консолидираната фискална програма на касова основа към март се очаква да бъде положително в размер на 1.789 млрд. лв. (1.5 % от прогнозния БВП).

Постъпилите приходи и помощ през февруари са 7.2 млрд. лв. или 16.5 % от годишните разчети. Съпоставени със същия период на предходната година, данъчните и неданъчните приходи нарастват с 576.5 млн. лв. (9.3 %), а постъпленията от помощи (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) нарастват с 430.9 млн. лева. При неданъчните приходи се отчита базов ефект по бюджета на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" заради влезлите в сила промени в Закона за енергетиката от юли 2018 г., с които беше променен механизмът за събиране на приходи по бюджета на фонда. По тази причина приходите по бюджета на фонда за първите два месеца на 2019 г. са по-високи от постъпленията за същия период на 2018 г.

Общата сума на данъчните постъпления, включително приходите от осигурителни вноски, възлиза на 5.6 млрд. лв., което представлява 16.1 % от планираните за годината данъчни приходи.

Приходите от преки данъци са 72.3 млн. лв. или 11.1 % от предвидените в разчетите за годината, като спрямо същия период на предходната година нарастват с 14.4 млн. лева (2%). Приходите от косвени данъци са 3.1 млрд. лв., което е 18.9 % от разчетите за годината. Постъпленията от ДДС са 2.2 млрд. лв. или 20.3 % от планираните.

Приходите от социални и здравноосигурителни вноски са 1.6 млрд. лв., което представлява 15.5 % от разчетените за годината. Съпоставено със същия период на предходната година, приходите от осигурителни вноски нарастват номинално с 11.1 на сто.

Разходите към февруари 2019 г. възлизат на 5.8 млрд. лв., което е 12.8 % от годишните разчети. Номиналното нарастване, съпоставено с февруари 2018 г., е основно поради по-високия размер на вноската в общия бюджет на ЕС, на разходите за персонал, на социалните плащания (базов ефект от увеличението на пенсиите от юли 2018 г.) и други.

На база на предварителни данни и оценки салдото по консолидираната фискална програма на касова основа към март се очаква да бъде положително в размер на 1.789 млрд. лв. (1.5 % от прогнозния БВП).

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 22.10   1575 г. – Основан е град Агуаскалиентес. 1633 г.– Китайската династия Мин побеждава Холандската източноиндийска компания в Битката в залива Люолуо,...