ВАС потвърди окончателно отнемането на лиценза на КТБ

02.04.2015 | 14:45
по статията работи: econ.bg
От съда решиха, че акционерите в банката нямат правен интерес да обжалват решението на БНБ
ВАС потвърди окончателно отнемането на лиценза на КТБ
Снимка: КТБ

Върховният административен съд (ВАС) потвърди окончателно отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ). Петчленен състав на съда излезе със становище, че акционерите в банката нямат правен интерес да обжалват решението на Българската народна банка (БНБ) за отнемане на лиценза. 

Преди време жалби срещу решението на Централната банка подадоха акционерите от "Бромак" ЕООД", "Бългериън Акуизишън Къмпани", както и отстраненият изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев и Вера Архундова. С определението си от днес съдът оставя без уважение и искането на акционерите за отправяне на преюдициални запитвания до Съда на ЕС за това кой има правен интерес да оспорва отнемането на банков лиценз, съобщава БТА.

Заедно с това стана ясно, че в рамките на месец от ВАС ще излязат с решение за отмененото от БНБ увеличаване на капитала на КТБ. В този срок от петчленен състав на съда ще трябва да се произнесе по обжалваното от акционерите на КТБ решение на Централната банка, с което се отменя разрешението на бившия подуправител Цветан Гунев за увеличаване на капитала й с 35 млн. евро.

От БНБ пристъпиха към това действие на 6 ноември, когато беше отнет лиценза на поставената под специален надзор банка. По думите на юриста на БНБ Нина Стойнова тези 35 млн. евро не биха могли да помогнат на КТБ да запази лиценза си.

“Това решение за отмяна на подчинения срочен дълг, който е бил по-рано разрешен, има само един морален характер, тъй като е установено едно нарушение на европейски регламент, тъй като лицензът на банката е отнет веднага след това и някакъв сериозен ефект върху самата банка няма”, казва тя. Стойнова допълва още, че отрицателният капитал на КТБ е бил изчислен съобразно съответните европейски актове и счетоводни стандарти.

От своя страна адвокатът на Цветан Василев Менко Менков е на мнение, че по-важна в случая е допустимостта акционерите да обжалват решения на Централната банка, допълва БНР. По неговите думи досега съдът е преценявал, че акционерите като физически лица или представители на Управителния съвет на КТБ нямат право да обжалват решения от името на дружеството. Заради това е било поискано и тълкователно дело.

“Ние твърдим, а и искаме, преди да се произнесе ВАС по отношение на основното, т.нар. "дело за отнемане на лиценза", целият ВАС да се произнесе по тълкувателно дело, което трябва да бъде образувано, и е налице искането от 10-и март, защото, в противен случай, какво означава? Нямате никакви права, не можете да правите нищо”, казва Менков.

В края на март в сила влязоха промените в Закона за банковата несъстоятелност, които позволиха на мястото на квесторите в КТБ да бъдат назначени временни синдици. По-рано акционерите във финансовата институция излязоха със становище, че тези законодателни промени противоречат на националното и на европейското законодателство. 

"Регламентирането на временен синдик, в процес на съдебно обжалване на наложена от регулаторен орган административна мярка "отнемане на лиценз" на акционерно търговско дружество - кредитна институция, влиза в колизия с общия режим на Търговския закон, съгласно който "временният синдик" има своето място в управлението на дружеството само след откриване на процедура по несъстоятелност, каквато по отношение на КТБ няма открита, обясняват от дружеството мажоритарен акционер в КТБ", се посочва в становището.

В него от "Бромак" твърдят също, че внедряването от законодателя на временния синдик в производството по неприключил специален надзор на КТБ е в противоречие с правото на ЕС и по-специално евродирективата от 2001 година за оздравяване и ликвидацията на кредитните институции.

"В тази директива не е предвидено орган на несъстоятелността да участва в процедура преди откриването на процедурата по несъстоятелност. Напротив, допустимо е само обратното:"Важните функции на компетентните органи на държавата-членка по произход преди откриването на производство по ликвидация могат да бъдат изпълнявани и по време на ликвидацията, за да се гарантира правилното протичане на това производство", се казва в сигнала.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...