ВАС потвърди санкцията от 104 240 лв. на „Алианц“

14.07.2015 | 14:54
по статията работи: econ.bg
Глобата е за нелоялно привличане на клиенти
ВАС потвърди санкцията от 104 240 лв. на „Алианц“
Снимка: Thinkstock/Guliver

Санкцията в размер на 104 240 лв., наложена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на "ПОД Алианц България", бе потвърдена от Върховния административен съд (ВАС). Глобата е за това, че през 2011 г. дружеството е извършило нелоялна конкуренция в нарушение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК).

Производството пред КЗК е образувано по искане на конкурентното предприятиe "Ай Ен Джи ПОД" АД.

Установеното нарушение се състои в това, че чрез свои посредници "ПОД Алианц България" АД се е възползвало от извършени в нарушение на закона нотариални действия, които са предизвикали прехвърляне на осигурените лица към участие във фондовете на "ПОД Алианц България" АД и нелоялно привличане на клиенти от "Ай Ен Джи ПОД" АД. На практика "ПОД Алианц България" АД е организирало облекчена процедура в нарушение на нормативните изисквания за прехвърляне на средства между фондовете чрез извършване на неприсъствени заверки на заявления на осигурени лица за промяна на участието и прехвърляне на средства, което не е добросъвестната търговска практика.

От комисията отчитат, че чрез това свое пазарно поведение "Алианц" по нелоялен начин е постигнало целения резултат – привличане на вече натрупани средства към себе си, като са прекратени договори на осигурени лица с конкурентното дружество.

В съобщението антимонополният орган посочва, че ВАС изцяло споделя констатациите и изводите на КЗК, че това поведение представлява недобросъвестна търговска практика. Според съда, в случая от значение за ангажиране на отговорността на "Алианц" е доказаното съдействие на осигурителните посредници, които са действали от името и за сметка на дружеството, като са посещавали потенциалните клиенти в домовете им, разяснявали са им предимствата на прехвърлянето на партидите им. Също така са подпомагали при попълването на заявленията, а в някои случаи и на осигурителните договори, като лицата само са подписвали формулярите, а осигурителните посредници са ги вземали и предавали за извършване на незаконни нотариални действия с цел прехвърляне на средствата на осигурените лица от конкурентното дружество "Ай Ен Джи ПОД" АД към своите фондове, като по този начин е осъществена нелоялна конкуренция. Решението на ВАС е окончателно.   

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 06.08   1623 г. – Кардинал Мафео Барберини е избран за папа и приема името Урбан VIII. 1806 г. – Франц II абдикира от императорския престол, с което престава да...