ВКС иска таксите незаконно събираните дългове да се връщат

01.06.2014 | 10:35
по статията работи: Мина Стойчева
Магистратите предлагат по-малки такси за частните съдебни изпълнители
ВКС иска таксите незаконно събираните дългове да се връщат
Снимка: Sxc.hu

Върховният касационен съд (ВКС) отправи предложение към Министерство на правосъдието за промени в законодателството, които да дават право на граждани да възстановяват незаконно събирани от тях дългове, заедно с таксите по тях. Идеята е на всеки човек да може да се издава обратен изпълнителен лист срещу служителят, издал решение за вземането на тези дългове, съобщава в-к „Стандарт“.

Магистратите от ВКС обясняват, че има голям брой случаи, в които на граждани са им събирани неправомерно дългове от съдебни изпълнители. Това най-често се случва, защото те не са успели в определения срок да представят документи, че не дължат определената сума.

Недостатъкът на законодателството в момента е, че хората могат да си възстановят иззетата сума и вещите с издаването на обратен изпълнителен лист, но това не важи и за таксите за съдебното изпълнение. От ВКС предлагат това да се промени, защото според тях общият размер на тези такси възлиза на хиляди левове.

Друго предложение се отнася до редуциране на таксите за частните съдебни изпълнители, когато е налице доброволно погасяване на дългове. Магистратите коментират, че при заведено дело от държавен съдебен изпълнител за дълг от 5000лв., гражданите плащат 20 лв. Когато обаче казусът е поет от частен съдебен изпълнител, дължимата такса възлиза на 100 лв. плюс 8 на сто върху горницата над 1000 лв. Така сумата става общо 420 лв.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 13.03   1516 г. – Карл V Хабсбург е провъзгласен за първи крал на Испания. 1519 г. – Испанският конкистадор Ернан Кортес слиза на мексиканския бряг и започва поход...