ВМЗ-Сопот остана без нов собственик

14.01.2013 | 16:24
по статията работи: Петър Чернев
Три са вариантите пред оръжейния завод оттук нататък, обясниха от АПСК пред Econ.bg. КНСБ предлага предприятието да се влее в "Терем" АД
ВМЗ-Сопот остана без нов собственик

Прекратена е процедурата за приватизация на ВМЗ-Сопот. Това потвърдиха за Econ.bg от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол (АПСК). От там обясниха, че тази процедура окончателно пропада и срокът за подаване на обвързваща оферта няма да бъде удължаван отново.

Днес е получена е само обвързваща оферта към 15.00 часа от единствения останал кандидат за придобиване на оръжейния завод - софийската фирма "Емко". Не е внесен изискуемият депозит. От АПСК обясниха, че не са получили причина за окончателния отказ от подаване на обързваща оферта.

Оттук насетне вариантите пред оръжейния завод в Сопот са три. Единият от тях е приватизация с промяна в стратегията - промяна, която трябва да мине през Народното събрание. Друга възможност е продажба без стратегия. Третият най-неблагоприятен вариант е обявяване на предприятието в несъстоятелност.

ВМЗ-Сопот може да се влее към други търговски дружества с държавно участие, каквото е „Терем" АД. Това каза по-рано днес на пресконференция в Пловдив лидерът на КНСБ Пламен Димитров, предаде агенция "Фокус".

Независимо от резултата в днешния ден от КНСБ настояват още да бъдат гарантирани поне минималните плащания на работниците от ВМЗ - това са 60% от възнагражденията им, но не по-малко от минималната работна заплата, каза синдикалистът. Според него заводите "Терем" са пример за оздравителна програма на едно държавно предприятие

Очакваната годишна печалба на дружеството сега е 8 милиона лева, а преди години там също имаше трудности с изплащането на възнагражденията на работниците.

От принципала на оръжейния завод - Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) обясниха пред Econ.bg, че предложението за вливане на ВМЗ-Сопот в "Терем" АД засега е само идея на лидера на КНСБ. От там не разполагаха с информация да са водени преговори по въпроса.

Според президента на КНСБ трябва да се направи всичко възможно преди 21 януари да има някакво временно решение, което да не допусне ВМЗ-Сопот да изпадне в несъстоятелност, информира БНР. Той добави: "В момента изглежда сякаш някой се опитва да си измие ръцете със синдикатите в дружеството, което е доста некоректно и ако КТД е най-голяма пречка пред бъдещето на ВМЗ-Сопот, аз мисля, че винаги може да се намери начин това да бъде развързано. Никой никога не е поставял това на преден план".

Междувременно днес продължи стачката на работниците от ВМЗ-Сопот. В петък миналата седмица се очакваше фирмата "Емко" да внесе опознавателна оферта за покупката на завода. След среща между изпълнителния директор на "Емко" Емилиян Гебрев и представители на синдикатите и след информации за поискани от него драстични съкращения от Агенцията за приватизация съобщиха, че крайният срок за внасяне на офертата се отлага за днес, припомня БНР.

"Оказа се, че собственикът на единствената фирма за купувач на ВМЗ-Сопот Емилиян Гебрев не е имал толкова голямо желание да ни купи, след като бе уважено искането за удължаването на сроковете, както за оглед и собствен анализ, така и за подаване на обвързваща оферта за приватизация". Това каза синдикалният лидер на КНСБ в предприятието Иванка Иванова

Тя добави: Официалната информация за провала на приватизацията притесни силно всички протестиращи, но ние като синдикати продължаваме борбата и търсим начин за намиране на вариант, при който да не се стига до обявяване в несъстоятелност и ликвидация на дружеството.

В този момент предприятието остава държавно.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...