Вадят 50 хил. дка защитена земя от отдадените на търг земеделски терени

19.09.2012 | 16:44
по статията работи: Теодора Пенева
Законът не забранява продажбата на земите от "Натура 2000", а само изисква те да се поддържат добре, каза министър Найденов
Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните
Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните
Снимка: Булфото
Още по темата

 

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ще извади около 50 хил. дка от търговете за земя, която може да се купи с поименни компенсационни бонове. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Става дума за близо 70 ливади и пасища, които са в рамките на програма „Натура 2000“, както и 6 защитени местности. Преди около месец министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов беше разкритикуван, затова че отдава на търг територии, за които е установено, че са публична държавна собственост. Тогава той обеща да преразгледа терените и евентуално да ги извади от списъка с предстоящите търгове.

След проведените срещи с представители на природозащитни организации Найденов обяви, че изброените земи отпадат от търга. "В добър диалог с тях се разбрахме, че имаме обща цел и тя е да запазим както природата, така и интересите на държавата и на бъдещите собственици", каза той.

Земеделският министър добави, че вече трябва да отпаднат всякакви притеснения, че тези ливади и пасища ще се използват за някакви други цели. Той беше категоричен, че те ще останат в Държавния поземлен фонд.

Найденов обясни, че в бъдеще, при проявен интерес от животновъди, тези земи в „Натура“ могат отново да бъдат предложени за продажба, тъй като законът не го забранява, а изисква поддържането им в добро състояние.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...