Ваксинират 75% от 12-годишните момичета срещу рак на маточната шийка

25.07.2012 | 15:50
по статията работи: Александър Димитров
Проектът ще бъде финансиран от бюджета на МЗ и НЗОК
Ваксинират 75% от 12-годишните момичета срещу рак на маточната шийка
Снимка: Sxc.hu

 

Министерският съвет (МС) прие Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Република България 2012–2016 година, съобщи пресслужбата на кабинета. Целта на проекта е понижаването на заболяемостта от рак на маточната шийка посредством имунизиране на момичетата и младите жени от онкогенни папиломавирусни инфекции.

Насоката на дейност ще акцентира върху осигуряването на имунизационна защита на 12-годишните момичета преди започване на полов живот. Това е практика, която е характерна за европейските държави. Друг важен фактор е фактът, че на тази възраст се очаква и максимална ефикасност на имунизацията срещу човешките папиломни вируси (HPV).

Имунизациите с цел първична профилактика ще бъдат съпътствани от широка информационна кампания, както и консултации и провеждане на здравни обучения по училищата в страната. Други мерки за запознаване на обществото с програмата и нейната цел ще включват срещи с родителите, личните лекари, педиатрите, както и АГ-специалистите.

Желае се постигането на препоръчвания от експертите 75% ваксинален обхват при 12-годишните момичета. Именно той позволява действително да се ограничат онкогенните HPV инфекции и рака на маточната шийка, който причиняват.

Финансирането на програмата ще бъде по линията на бюджета на Министерството на здравеопазването (МЗ), като ще бъде определена квота, която да бъде усвоена за изпълнението на проекта. Финансирането на разходите за ваксини пък ще се извършва от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) посредством трансфер на парични средства от МЗ.

Според статистика на Европейската обсерватория по ракови заболявания (ЕОРЗ), 31,400 са заболелите от рак на матовата шийка в рамките на ЕС през 2008 година. От тях са починали 13,618. В България заболели са били 1144 жени, от които близо една трета умират. В последните 20 години се наблюдава ясна тенденция за увеличаване на случаите на заболели, което именно налага по-сериозни мерки.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...