Вдигнаха блокадата на българо-турската граница

13.02.2014 | 08:14
по статията работи: Георги Георгиев
България се съгласи да отпусне 100 хиляди разрешителни за турските превозвачи
Вдигнаха блокадата на българо-турската граница

Блокадата на българо-турската граница приключи тази нощ. Това стана след като България се съгласи да отпусне 100 хиляди разрешителни за турските превозвачи. Това съобщи за БНТ вицепремиерът Даниела Бобева.

"Още тази нощ ние ще предоставим половината от предварителната квота разрешения на турската страна, като очакваме от тях незабавно да отворят границата. Те имат 10 хиляди разрешения, които стигат поне за един месец да бъде отворен трафикът и да работи дори и без тези половин около 100 хиляди, които ние ще им предоставим, тоест всяко забавяне, всяка минута забавяне на отварянето на границата, след като ние днес през нощта предоставим разрешенията, българското правителство не може да носи отговорност за това", коментира Бобева.

Преминаването през граничния пункт "Лесово" тази сутрин е безпроблемно, но колоната остава около 9 км. Очаква се днес към границата да тръгнат и камионите, които през последните дни стояха на паркинги между Петолъчката и Елхово. От турска страна камионите също се обработват без забавяне.

Транспортните министри на България и Турция ще се срещнат в идния понеделник, за да намерят трайно решение на кризата, каза заместник-министърът Антон Гинев пред БНР.

"Ще искаме и преразглеждане на разрешителните за трета страна, ще искаме отпадане на фактурата като превозен документ и ще искаме и промяна на времевото ограничение за движение на български камиони", допълни Гинев.

От страна на българските превозвачи ще има предложение на срещата в Анкара да се договори разрешителните да отпаднат и за двете страни, коментира Тодор Ингилизов - един от превозвачите, блокирали границата.

"Ако срещата на 17 февруари не е успешна, границата ще бъде блокирана веднага. Всички хора са в готовност", категоричен бе Ингилизов.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...