Веднъж оздравен, "Булгартабак" ще бъде препродаден

01.03.2012 | 16:15
по статията работи: Петър Чернев
За момента няма проявен интерес от страна на стратегически инвеститор
Веднъж оздравен, "Булгартабак" ще бъде препродаден

Новият собственик на "Булгартабак" активно работи по преструктурирането на компанията. „Като финансов инвеститор целта ни е да подобрим финансовото и пазарното състояние на фирмата“. Това заяви днес Атанас Бостанджиев – главен изпълнителен директор на VTB Capital - инвестиционното звено на VTB Group*. Той взе участие в пресконференцията, с която беше представено стъпването на руската финансова група в България и на Балканския полуостров.

От думите на Бостанджиев стана ясно още, че в бъдеще под една или друга форма ще се търси стратегически инвеститор в цигарения холдинг. По този начин бяха потвърдени слуховете, които витаят още от месец септември миналата година. Според тях предприятието ще бъде препродадено.

Припомняме ви, че в началото на деветия месец на миналата година VTB Capital придоби 80% от "Булгартабак". Цената на сделката беше 100.1 млн. евро. В самото начало реалният нов собственик на бившето държавно предприятие беше обвит в мистерия. Днес за първи път беше официално потвърдено, че това е именно Външнотърговска банка.

За момента няма проявен интерес от страна на стратегически инвеститор. Също така не се водят и разговори. На въпрос на Econ.bg за това до колко време може да бъде намерен купувач на холдинга, Бостанджиев отговори, че финансовото заздравяване на "Булгартабак" е един "процес, който се случва с всеки ден". Той допълни, че през последните няколко месеца състоянието доста се е подобрило. Според прогнозите в периода от 6 до 12 месеца предприятието ще „бъде в съвсем друго, по-здраво положение" в сравнение с преди 1 година.

Въпреки провения оптимизъм по отношение на състоянието на холдинга, по време на днешното събитие не бяха коментирани печалбите на отделните фабрики и Бостанджиев отказа да навлиза във финансови детайли. Той допълни, че новите ръководства на предприятията в София, Благоевград и Плевен видимо подобряват оперативността на фабриките.

 *Руската VTB Group (преди известна като Внешторгбанк) е втората най-голяма банка в страната по отношение на активи. Те възлизат на повече от 200 млрд. долара. Най-голям акционер във финансовата институция е руското правителство, което държи 85.5% от всички акции. Освен звеното за инвестиционен бизнес VTB Capital, групата има още два стратегически клона - за корпоративен бизнес и за търговия на дребно.

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 12.04   238 г. – Римският император Гордиан II загива в битка с Максимин Трак, а баща му, съимператор Гордиан I се самоубива, научавайки за смъртта на сина си. 467 г....