Великобритания е доставила в Бенгази 40 тона либийски динари

01.09.2011 | 16:08
по статията работи:
Сумата е част от 1 милиард и 500 милиона долара, които СС на ООН размрази наскоро
Великобритания е доставила в Бенгази 40 тона либийски динари

При секретна операция британските ВВС са доставили в Бенгази 40 тона прясно напечатани либийски динари, за да помогнат на новите власти в страната да се справят с недостига на парична маса, съобщи агенция Ройтерс, цитирана от Агенция "Фокус".

Парите са на стойност 280 млн. динара (234 млн. долара) и са част от поръчани още по времето на режима на Муамар Кадафи 1.86 млрд. динара. След началото на конфликта в Либия британските власти замразиха средствата.

Сумата е част от 1 милиард и 500 милиона долара, които Съветът за сигурност на световната организация реши да даде на новата власт в Либия за да изплати заплати и да посрещне неотложни нужди, пише БНТ.

Много е важно да платим заплатите, това е най-важно сега. Хората в освободените градове не са получавали заплати от два месеца. Пари в брой ни трябват и за да пооправим някои болници, някои убежища и други неща необходими за нормална работа в градовете, заяви Касем Азоз - управител на либийска банка.

Въпреки обстоятелството, че почти всички банкноти са с лика на сваления лидер Муамар Кадафи, новите власти изказват задоволство от възможността да се разплатят с работниците от бюджетната сфера и частично да напълнят изпразнените по време на гражданската война банкомати.

Джон Дженкинс, посланик на Великобритания в Бенгази заяви: Парите са толкова колкото може да бъде натоварено на този самолет, а той, както виждате, е огромен военен самолет. Наистина ми е приятно, че те ще пристигнат за празника аид ал-фитр и това ще бъде прекрасен подарък за либийския народ защото тези пари принадлежат на хората на Либия.

Средствата са отпуснати със съгласието на комисията за санкциите срещу Либия на ООН.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...