Великобритания намалява субсидиите за производство на електроенергия от ВЕИ

17.12.2015 | 11:49
по статията работи: Даниел Василев
Целта е да се намали разходната тежест върху крайните потребители
Великобритания намалява субсидиите за производство на електроенергия от ВЕИ
Снимка: Thinkstock/Guliver

Великобритания ще намали субсидиите за фотоволтаичните централи, предаде Bloomberg. Въпреки това свиването им ще бъде по-умерено, отколкото първоначално се предполагаше, след като от индустрията лобираха за смекчаване на редукцията на свиването им. Причината за това е, че производителите на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) вече освободиха хиляди работещи в сектора.

От Министерството на енергетиката и климатичните промени на страната посочиха, че субсидията за производство на електроенергия от малки домашни фотоволтаични панели ще бъде намалена с 65%, а не с 87% както беше предложено през август. Въпреки това субсидията за панелите с мощност повече от 250 киловата ще бъде в по-голяма степен, отколкото се очакваше предварително. Освен това се налага лимит на ВЕИмощностите, които могат да се инсталират до март 2019 г., който възлиза на 107 мегавата. Всички промени ще влязат в сила от месец януари догодина.

Правителството се опитва да свие размера субсидиите за производителите на енергия от възобновяеми енергийни източници, тъй като според властите в страната фотоволтаиците може да се превърнат в бреме за крайните потребители. От Агенцията за бюджетна отговорност, които действат като съветници на парламента в страната, изчисляват, че разходите по субсидиите за производството на енергия от ВЕИ ще надхвърлят наложения от регулатора таван с повече от 20% към 2021 г., а екретарят по енергетиката Амбър Руд посочи, че ще се опита да съдейства за повишаване на ефективността на инвеститорите, притежаващи централи за производство на ток от слънчева енергия, вятър и биомаса.

Субсидиите трябва да са временна форма на подпомагане, а не част от постоянен бизнес модел“, посочва Руд в свое изявление. „Когато цената на технологии за производство на електричество от възобновяеми енергийни източници спадне, подкрепата под формата на платени от потребителите субсидии също трябва да бъде намалена“, допълва още тя.

От Соларната търговска асоциация предупредиха, че наложените лимити ще създадат „стоп-старт пазар“, който ще доведе до изключително голяма несигурност за производителите на енергия в отрасъла. Индустриалното лоби на ВЕИ производителите изчислява, че действията на регулатора вече са коставали 6500 работни места от назначаването на Амбър Руд през май. Според тях още 20 000 заети също са застрашени от загуба на работните места.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 25.10   1147 г. – Реконкиста: Португалците, ръководени от крал Афонсу I и кръстоносците от Англия и Фландрия, превземат Лисабон от маврите след четиримесечна обсада, което е...