Ветроенергийните мощности на страната се удвоиха

06.10.2009 | 18:56
по статията работи:
Най-големият ветроенергиен парк у нас - "Свети Никола" край Каварна, днес беше присъединен към националната електроенергийна система
Ветроенергийните мощности на страната се удвоиха

Днес се състоя официалната церемония по присъединяването на най-големия ветроенергиен парк у нас - "Свети Никола" край Каварна, към националната електроенергийна система на страната.

Премиерът Бойко Борисов символично разби бутилка шампанско в корпуса на една от 52-те вятърни турбини на съоръжението. Инвестицията в него възлиза на 270 млн. евро.

Паркът е изграден и ще се експлоатира от AES Geo Energy - смесена компания между AES и българо-немското дружество Geo Power. "Св. Никола" има капацитет от 340 гигаватчаса годишно, а енергията му ще се изкупува от НЕК. С пускането в експлоатация на парка ветроенергийните мощности на България ще се удвоят и от 159MW в началото на 2009 г. ще достигнат до около 330 MW в края на годината. Очаква се с това да бъдат спестени над 300 хил. тона въглеродни емисии годишно - или около 60 млн. тона за 20 години експлоатационен срок.

pm_kavarna_vyaturen_park_bta_1_575_01

Снимка: БТА

Финансиращи институции по проекта са Европейската банка за възстановяване и развитие, Международната финансова корпорация, UniCredit Markets & Investment Banking (UniCredit) и УниКредит Булбанк България.

В процеса на разработване на ветропарка са отчетени трасетата на миграция на птиците в района. Съвместно с Института по зоология към БАН и международни експерти е извършен и 5-годишен мониторинг на миграцията на птиците. Предстои мониторингът да продължи по време на експлоатацията на парка, който разполага и с радарна система за ранно предупреждение за наближаващи птичи ята. Системата позволява турбините да се изключват и при лоши метеорологични условия, които носят и риск от сблъсък на птици с витлата на станциите.

Проектът за изграждането на ветроенергийния парк е изцяло съобразен с националната енергийна стратегия на България, ангажиментите по Протокола от Киото и директивите на Европейския съюз, които насърчават производството на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за вътрешния пазар, съобщават от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). ЕС си постави за цел производството на енергия от възобновяеми източници в държавите-членки на Съюза да достигне 20-процентен дял до 2020 г. Въвеждането в експлоатация на новия ветроенергиен парк ще спомогне съществено България да постигне националните си цели в тази област. А те са следните: достигане на 11% дял на електроенергията от ВЕИ в общото енергопотребление през 2010 г. и 16% дял - през 2020 година.

В поздравителните си думи днес премиерът Борисов отбеляза, че ветропарк "Свети Никола" е построен с грижа за опазването на околната среда и ще спестява значително количество вредни емисии. Приключването на строителните работи във ветропарк "Св. Никола" се случва в навечерието на извънредния Съвет на ръководството на ЕС за приемане на програма за вредните емисии. "Хората, които ръководим България, а и тези, които управляват света, сме длъжни да не допуснем климатичните промени да го унищожат", допълни Борисов.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който също присъства на церемонията, отбеляза като много добър знак, че днешното присъединяване на ветропарк "Св. Никола" към националната електропреносна мрежа става в навечерието на конференцията на страните по рамковата конвенция на ООН по изменението на климата. Попътен вятър за турбините във ветропарк "Св. Никола" и успех на зелената енергия пожелаха също Джон Ордуей - Шарже д'Афер в посолството на САЩ, и кметът на община Каварна Цонко Цонев. Джон Ордуей подчерта, че след като двата проекта на AES в България влязат в експлоатация, ще осигуряват общо 9% от електрическата енергия в страната.

Освен чисто екологичните последици, свързани с изменението на климата, експлоатацията на възобновяемите енергийни източници е важно и от икономическа гледна точка, защото чрез тях се подобрява сигурността на енергийните доставки и се намалява зависимостта от внос на енергийни ресурси.

Инвеститорският интерес към изграждането на ветроенергийни паркове в страната е значителен. Към момента в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма са подадени искания за присъединяване на 4200 MW нови вятърни централи към преносната електрическа мрежа и 1000 MW нови вятърни централи към разпределителните електрически мрежи, съобщиха от ведомството.

Премиерът Борисов обеща, че в началото на следващата година ще бъдат направени необходимите разчети за въвеждането на допълнителни улеснения за инвеститорите в производството на енергия от ВЕИ.

AES е най-големият инвеститор в България до момента. В проекта за изграждане на топлоцентралата AES-Гълъбово и във ветроенергиен парк "Св. Никола" компанията е вложила общо над 1.5 млрд. евро.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...