Винетките няма да поскъпват

27.10.2009 | 17:09
по статията работи:
Увеличават екологичните такси за стари автомобили с 30%
Винетките няма да поскъпват

Цените на винетките няма да се увеличават догодина. Това са решили министрите на финансите Симеон Дянков и на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. В момента годишната винетка за лек автомобил струва 67 лева. Цената й не е била променяна от 2007 г.

В същото време днес от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че се обмисля въвеждането на винетни такси за пътни превозни средства, които отговарят на екологична категория ЕВРО 3 и по-висока от нея. Също днес стана ясно, че екологичните такси за стари автомобили ще се увеличат с 30 на сто. Тези промени са необходими във връзка с изискванията на Закона за пътищата, 

Обсъждат се варианти, които ще бъдат представени в Европейската комисия за съгласуване. След приключване на консултациите Министерският съвет ще излезе с Решение за промяна и въвеждане на новите такси.

Очаква се официална информация за решението на двамата министри да има утре, когато трябва да станат ясни окончателните параметри на Бюджет 2010 г. Евентуалното вдигане на винетките се обсъждаше, за да се запълни дефицитът в бюджетите на регионалното министерство и пътната агенция и да се осигурят пари за пътища, припомня Dariknews.bg.

Екологичната категория е едноименна със съответния европейски екологичен стандарт - Евро 0, 1, 2, 3, 4 или 5. Съществува схващането, че по датата на първата регистрация може да се установи екологичната категорията на дадено МПС. Това не е вярно, защото обикновено в един и същ период е било разрешено да се регистрират превозни средства, удовлетворяващи различни екологични стандарти.

Услугата се предлага за леки, товарни автомобили и автобуси и може да изисква оглед. При автомобили с дизелови двигатели от екологичната категория Евро 3 се посочва и максимално допустимата стойност на коефициента на поглъщане на светлината от отработилите газове (димност).

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 30.09   1399 г. – Хенри IV е обявен за крал на Англия. 1452 г. – В Майнц излиза първата печатана книга – Библията на Гутенберг. 1520 г. – Султан Сюлейман...