Включват всички водни съоръжения в единен регистър*

08.02.2012 | 11:30
по статията работи: Петър Чернев
МРРБ ще се грижи за каталога. В момента се изработват карти за рисковете от наводнения в България
Включват всички водни съоръжения в единен регистър*
Снимка: Булфото

Всички язовири, водопроводи и защитни диги в страната ще бъдат включени в единен регистър, който ще се поддържа в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Така ще има пълна информация за количеството и качеството на изкуствените водоеми като техническо състояние и няма да има "изпуснати" съоръжения, както и съоръжения без оператор, тоест някой, който да се грижи за тях.

За това съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Тя обобщи законодателните предложения, свързани със стопанисването и контрола върху язовирите, които скоро правителството ще внесе в Народното събрание. По думите Караджова не трябва да остане нито един язовир в страната, дори и най-малките, който да бъде без ясен стопанин и без охрана, информира Dariknews.bg.

Компетентните власти ще имат право, независимо от собствеността на съответното съоръжение, да предприемат всички възможни действия за привеждането му в съответствие. Ще бъде предложено общините, ако желаят, доброволно да се откажат от собствеността върху язовирите, които стопанисват, ако преценят, че нямат техника, специалисти, умения и познания да поддържат тези съоръжения.

В момента се изработват карти за рисковете от наводнения в България. До края на тази година според изискванията на ЕС трябва да бъдат направени предварителните анализи за риска от водни бедствия у нас.

Междувременно правителството прие решение в 10-дневен срок министрите на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите, на икономиката, енергетиката и туризма и на земеделието и храните да изготвят предложения за промени в Закона за водите с цел осигуряване на контрол по техническото състояние и безопасност на всички язовири и микроязовири в страната. Това съобщават от правителствената информационна служба.

На министъра на икономиката, енергетика и туризма чрез НЕК, предприятие "Язовири и каскади”, осъществяването на цялостния контрол по техническото състояние и безопасност на всички язовири и микроязовири в страната, независимо от тяхната собственост, вкл. и предприемането на принудителни административни мерки, в това число и принудително премахване. 

Всички язовири, които се използват за питейно-битово водоснабдяване и за енергийни цели, ще се обявят за публична държавна собственост, като управлението им ще се осъществява от МИЕТ с оператор за тяхната експлоатация и поддръжка – НЕК, предприятие "Язовири и каскади”.

 

Всички язовири и микроязовири, с изключение на актуваните като общинска собственост, ще се обявят за публична държавна собственост, като управлението им се осъществява от Министерството на земеделието и храните с оператор за тяхната експлоатация и поддръжка - "Напоителни системи”.

 

В законопроекта ще се предвиди възможност общините в определен срок да заявят отказ от собствеността върху язовирите, чиито собственик са. В случаите, при които не се заяви отказ от собственост от страна на общините и няма договор за управление с оператор на съответния язовир, оператор по право ще е "Напоителни системи”.

 

* Информацията е допълнена в 17.25 часа.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 25.05   17 г. – Германик празнува триумф за победите си над всички германски племена на запад от река Елба. 1293 г. – При земетресение в Камакура (Япония) загиват...