Внасяме руски стоки за близо 3 млрд. лв.

10.06.2013 | 13:00
по статията работи: Теодора Пенева
Руската федерация и Турция продължават да са основни търговски партньори на България. Износът на храни и животни се е увеличил двойно за първите 4 месеца от годината
Внасяме руски стоки за близо 3 млрд. лв.

Износът на България с трети страни бележи значително увеличение в рамките на месеците януари-април 2013 г., като най-големите ни търговски партньори са Русия и Турция. За Руската федерация изнасяме стоки за близо 3 млрд. лв. Това показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ). Вносът също леко се е повишил, а външнотърговското салдо продължава да е отрицателно.

Търговия с трети страни

Износ и внос

Към края на отчетения период износът ни към държави, нечленуващи в Европейския съюз (ЕС), е в размер на 5,7 милиарда лева. 51,5% от изнесените стоки са към Турция, Гибралтар, Руската федерация, Китай, Сърбия и САЩ, които са основни външнотърговски партньори на България.

Експортът ни към трети страни между януари и април тази година бележи скок от 18,3% спрямо същия интервал от 2012 г. Износът само за април е в размер на 1,7 милиарда лева, нараствайки с 35,1% на годишна база.

С по-малък темп се е увеличил вносът на България от страни извън ЕС за първите четири месеца от 2013 г. Той е на стойност 6,5 милиарда лева (по цени CIF), което е повишение от 0,9% спрямо аналогичния период от предходната календарна година.

Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай, Украйна и Грузия.

Вносът у нас само в рамките на април пък бележи годишно намаление от 10,2%, достигайки 1,7 милиарда лева.

Външнотърговско салдо

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни за периода януари - април 2013 г. е отрицателно и е на стойност 795,9 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и възлиза на 503,6 млн. лева.

Таква е тенденцията и при търговското ни салдо за месец април. Стойността му е 84,8 милиона лв.

Търговски сектори

През отчетените четири месеца най-съществено се е увеличил износът ни на стоки от групата „Храни и живи животни“ - с цели 103,6%. Отчетлив е и ръстът на експортирани продукти в сектор „Машини, оборудване и превозни средства“ (44,6%).

Най-голям спад се наблюдава в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход” (13,2%).

При вноса от трети страни най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (53.2%). Най-голямо е понижението в групата „Машини, оборудване и превозни средства” (12.9%).

Обща търговия на България

През периода януари - април 2013 г. от България общо са изнесени стоки на стойност 14.1 млрд. лв. и спрямо съответния период на предходната година износът се увеличава с 15.2%. През април 2013 г. общият износ възлиза на 3.9 млрд. лв. и се увеличава с 21.6% спрямо същия месец на предходната година.

Същевременно общият внос в четиримесечния интервал възлиза на 16 млрд. лв. (по цени CIF), или с 2.5% повече на годишна база. Вносът за април бележи повишение от 1,5%, достигайки до 4,4 милиарда лева.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно през периода януари - април и възлиза на 1 965,3 млн. лв., което е с 1 463,3 млн. лв. по-малко от салдото за първите четири месеца на 2012 година. Същата е тенденцията и по цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки), като търговското салдо е в размер на 1 271 млн. лева.

Данните само за четвъртия месец от тази година показват отрицателно външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF). То възлиза на 500,7 млн. лева. По цени FOB/FOB салдото също е отрицателно и достига 299,9 млн. лева.

Външна търговия с Турция и Руската федерация

Турция и Руската федерация са държавите, с които България развива най-голяма външна търговия. През проучваните четири месеца износът ни към южната ни съседка се е увеличил с 27,2% а вносът – с 30,8%. При това външнотърговското ни салдо със страната (по цени FOB/CIF) е положително и е в размер на 468,7 милиона лева.

От Русия, от друга страна, внасяме значително повече стоки, отколкото изнасяме към нея. Износът е в размер на 354,3 милиона лева, а вносът – 2,94 милиарда лева, което прави отрицателно търговско салдо и разлика от цели 2,6 милиарда лв. Все пак салдото се е понижило през последната година (с малко над четвърт милиард лева) заради намалелия със 7,1% внос.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 20.01   1320 г. – Херцог Владислав I става крал на Полша. 1600 г. – Светата инквизиция признава Джордано Бруно за еретик. 1841 г. – Китай отстъпва Хонконг на...