Вносители на яхти: Акцията на НАП унищожава прохождащ бизнес

03.04.2009 | 16:44
по статията работи:
НАП съобщи, че ще проверява собствениците на луксозни яхти у нас
Вносители на яхти: Акцията на НАП унищожава прохождащ бизнес

Проверката на НАП

Националната агенция за приходите (НАП) започва проверки на собствениците на 230 луксозни яхти в България. Те са част от програмата с извънредни мерки за повишаване на събираемостта на данъчните задължения и противодействие на измамите, обявени от НАП преди месец. Агенцията е получила имената на притежателите на луксозните яхти от Изпълнителна агенция "Морска администрация" към Министерството на транспорта след запитване.

В хода на проверките на собствениците на луксозните плавателни съдове органите по приходите ще установят източниците на средства за придобиване на плавателните съдове, начина на плащане по осъществените сделки, както и тяхното осчетоводяване и начисляването на дължимите данъци. Ако се установи разминаване между имуществото състояние и декларираните доходи, на притежателите на луксозните яхти ще бъдат назначени ревизии за облагане на недекларираните от тях доходи.

Започва и подготовка за ревизии на физически лица заемодатели и наемодатели. Те също са част от мерките от програмата на НАП за повишаване на събираемостта и засилване на контрола. По данни на НАП в последните 5 години заемите между физически лица са в общ размер 2,7 млрд лв. Голяма част от тези заеми са фиктивни. Вече са избрани 52 физически лица, които са предоставели заеми за милиони лева на други физически или юридически лица. Списъкът е разпределен по териториалните дирекции на НАП в зависимост от постоянния адрес на заемодателите. Инспекторите по приходите ще установят имущественото състояние на заемодателите, включително и източниците за придобиването му. Ще се изследва още дали е започнало погасяване на заемите, които някои от тях са предоставили на фирми, в които имат участие или са собственици.

Анализ на НАП сочи, че през 2006 и 2007 г. укритите доходи от наем в България възлизат на близо 74 млн. лв., като 39 млн. лв. от тях са укрити от наемодатели от София. Съвсем скоро ще бъдат ясни и хората, които ще попаднат в селекцията на НАП за проверка на физически лица - наемодатели.

Позицията на бизнеса


Акцията на НАП ще унищожи един прохождащ бизнес с голям потенциал, е позицията на част от вносителите на яхти в България. Ние сме морска държава с възможности за развитие на яхтен бизнес.


Години костваха налагането на яхтинга като спорт, туризъм, развлечение и възможността страната ни да се превърне в престижна яхтена дестинация и да привлече платежоспособни туристи. Точно, когато има резултат в тази посока, подобни действия повече вредят, отколкото да помагат, заявават от компания "Венид Яхт". През последните години се наблюдава ръст в продажбите на яхти у нас. 
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 18.01   532 г. – В Константинопол въстанието Ника, насочено срещу високите данъци и корупцията при император Юстиниан I, е потушено жестоко от войниците на Велизарий, избити...