Водният транспорт с 53.4% ръст в оборота за година

25.11.2019 | 14:55
по статията работи: econ.bg
По предварителни данни на Националния статистически институт през третото тримесечие на 2019 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“*, изчислен от сезонно изгладени данни, намалява с 0.6% спрямо второто тримесечие
Водният транспорт с 53.4% ръст в оборота за година
Снимка: под лиценза на creative commons

По предварителни данни на Националния статистически институт през третото тримесечие на 2019 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“*, изчислен от сезонно изгладени данни, намалява с 0.6% спрямо второто тримесечие на 2019 г.

Понижение е регистрирано при „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта“ (3.4%). Най-значително увеличение се наблюдава при „Въздушен транспорт“ - с 3.1%, и „Воден транспорт“ - с 2.7%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ нараства с 3.2% спрямо второто тримесечие на 2019 г.

Най-значителен ръст е регистриран при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (18.1%) и „Издателска дейност“ (9.2%). Намаление е отчетено при „Далекосъобщения“ - с 1.4%.

При Други бизнес услуги най-съществено повишение спрямо предходното тримесечие се наблюдава при „Рекламна дейност и проучване на пазари“ - с 8.4%, и „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност“ - с 6.6%.

Спад е регистриран при „Други професионални дейности“ - с 11.0%, и „Юридически дейности; Счетоводни и одиторски дейности, данъчни консултации; Консултантски дейности в областта на управлението“ - с 6.4%.

През третото тримесечие на 2019 г. общият индекс на календарно изгладените данни на оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ нараства с 6.0%, в сравнение със същото тримесечие на 2018 г. Увеличение е регистрирано при всички дейности, като то е най-голямо при „Воден транспорт“ - с 53.4%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“, изчислен от календарно изгладени данни, е със 17.2% по-висок през третото тримесечие на 2019 г., в сравнение със същото тримесечие на 2018 г.

Най-съществен ръст се наблюдава при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (40.2%) и „Дейности в областта на информационните технологии“ (27.5%).

При Други бизнес услуги индексите на оборота са по-високи, в сравнение с третото тримесечие на 2018 г., като най-голям ръст е отчетен при „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност“ - с 28.3%, „Други професионални дейности“ - с 19.1%, и „Дейности по почистване“ - със 17.9%.

* Индексите на оборота в услугите обхващат дейностите, включени в секторите „Транспорт, складиране и пощи“, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ и „Други бизнес услуги“.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 20.01   1320 г. – Херцог Владислав I става крал на Полша. 1600 г. – Светата инквизиция признава Джордано Бруно за еретик. 1841 г. – Китай отстъпва Хонконг на...