Връща се доверието на инвеститорите в родната икономика

19.12.2013 | 13:00
по статията работи: Елица Елефтерова
Има ръст на вложенията в автомобилостроенето, бизнес услугите и транспортното оборудване, обясни Драгомир Стойнев
Връща се доверието на инвеститорите в родната икономика

Доверието на инвеститорите в българската икономика се завръща. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев при връчването на сертификат за инвестиция клас “А”. По думите му има ръст на вложенията в автомобилостроенето, бизнес услугите и транспортното оборудване. В тези отрасли България е сред страните с растеж на преките чуждестранни инвестиции.

Стойнев посочи също, че държавата разчита изключително много на доброто взаимодействие с инвеститорите и местната власт, за да може възможно най-бързо да се подобри животът на хората.

От думите на Стойнев стана ясно, че през 2013 г. сертифицираните до момента проекти са общо 15 (6 за клас „А“ и 9 за клас „Б“) на обща стойност 100 млн. лв. и за 901 постоянни нови работни места. За последните 7 месеца са издадени 4 сертификата за инвестиции на обща стойност над 44 млн. лв., предвиждащи 210 нови работни места.

Министърът на икономиката връчи сертификат за инвестиция клас „А” на „Алфред С. Тьопфер Интернешънъл България Лоджистикс” ЕООД за проект за зърнено пристанище на р. Дунав при с. Айдемир, община Силистра.

Инвестицията в Айдемир е в размер на близо 10.6 млн. лв., разчетена за тригодишен период. Очаква се строителните дейности да започнат през март-април 2014 г.

„Пристанищата имат ключова роля за икономическия растеж, защото през тях се обработва и преминава над 60% от износа и вноса“, заяви министърът на икономиката и енергетиката.

Сертификатът се дава за проект, който е втори за изграждане на пристанище и първи за речно пристанище, което ще бъде най-голямото по денонощен капацитет за зърнени товари на българския бряг на р. Дунав.

За реализацията му Министерството на икономиката и енергетиката ще окаже съдействие, включително чрез предоставяне на средства на община Силистра за изграждане на нов довеждащ път и преасфалтиране на част от съществуващ път до пристанищния терминал. Очакваният размер на помощта е 510 хил. лв., съобщават от икономическото ведомство.

Освен това осъществяването на съоръжението трябва да стимулира икономическото развитие на общината. Портът ще повиши износа на зърно от България, а строителството му ще създаде допълнителна заетост в региона, който е с ниво на безработица над средното за страната.

По-рано през деня министър Стойнев посочи, че са необходими конкретни действия, ако искаме проектът “Южен поток” да се реализира. Той направи констатацията в отговор на въпрос дали е увеличен със 191  млн. лв. капиталът на компанията "Южен поток - България". По думите на министъра три години и половина се е говорило само  на думи как нещо се прави по проекта. В крайна сметка нищо не  се направи.

"Шестте месеца, откакто съм на този пост, имаме  конкретни реални действия", отбеляза Стойнев. Според него, за да се постигне нещо, трябва да се действа. Не може да стоиш на бюрото си и да смяташ, че нещо ще се случи, продължи  министърът.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...