Всеки трети българин над 65 години до 2050 г.

20.09.2013 | 10:15
по статията работи: Ралица Стоянова
Работната сила у нас ще намалее с 40% дотогава. От Световната банка съветват да увеличим осигуровките и да намалим майчинството
Всеки трети българин над 65 години до 2050 г.
Снимка: iNews/ Радила Радилова
Още по темата

До 2050 г. работната сила у нас ще намалее с около 40%. Един на всеки трима българи ще бъде по-възрастен от 65 години, а един на всеки двама българи ще бъде в трудоспособна възраст. Тези тревожни данни са посочени в доклад на Световната банка за България.

Страната ни е на трето място в ЕС по най-висока средна възраст на населението. Преди нас са само Германия и Италия.

За да не рухне пенсионната система, експертите са пресметнали, че вноските за пенсия трябва да скочат с 6%. Такова сериозно увеличение обаче може да има негативно влияние върху пазара на труда, затова се предлага ръстът на осигуровките да е с около 2%.

Възрастта за пенсиониране пък трябва плавно да се увеличи над 65 години и да се изравни за мъжете и жените, считат още експертите.

Според анализа застаряването на населението ще доведе до безпрецедентно търсене на здравна грижа, а качеството и ефективността на здравеопазването у нас изостават. От Световната банка предлагат да се обсъди възможност за въвеждане на задължителна застраховка за дългосрочни грижи.

От Световната банка съветват още правителството да се въздържа от извънредни увеличения на пенсиите и да се намали майчинството от 2 години на по-малко.

В доклада се посочва, че ромите вече представляват между 9 и 19% от новите участници на пазара на труда, като техният дял ще продължава да се увеличава. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...