Все повече българи използват високоскоростен интернет

13.12.2013 | 11:57
по статията работи: Елица Елефтерова
Запазва се тенденцията на растеж в регулярното използване на интернет
Все повече българи използват високоскоростен интернет

През 2013 г. повече от половината домакинства (53.7%) в България притежават достъп до интернет в домовете си, което е ръст от 2.8 процентни пункта спрямо предходната година. Това става ясно от изследване на Националния статистически институт (НСИ). В анкетата са включени 4 161 обикновени домакинства и 9 198 лица.

Почти всички домакинства, имащи достъп до интернет, са с осигурена бърза и надеждна връзка. Това е така, защото през 2013 г. относителният дял на домакинствата, използващи широколентов достъп е 53.6%, което е ръст с 2.8 процентни пункта.

За последните пет години относителният дял на домакинствата с достъп до интернет се е увеличил с 24.1 процентни пункта, а използването на широколентова връзка бележи ръст от 27.5 процентни пункта.

В сравнение с предходната година в регионален аспект също се наблюдава повишаване на домакинствата с интернет достъп за всички статистически райони, с изключение на Югоизточния район, където се наблюдава намаление с 3.1 процентни пункта.

С най-висок относителен дял на домакинствата с достъп до интернет — 64.3%, е Югозападният район, към който принадлежи и столицата. След него се нареждат Южният централен и Североизточният район, в които малко повече от половината домакинства имат достъп до интернет — съответно 52.7 и 51.5%.

От тенденцията за страната значително изостават домакинствата от Северозападния район, където 42.8% от домакинствата имат достъп до интернет.

Запазва се тенденцията на растеж в регулярното използване на интернет от лицата, като на годишна база се отбелязва слаб ръст от 0.9 проценти пункта в дела на лицата, които ползват глобалната мрежа всеки ден или поне веднъж седмично. През 2013 г. повече от половината (51.2%) от населението на възраст 16 — 74 навършени години използват редовно интернет.

Най-активните потребители в мрежата са младежите на възраст между 16 и 24 години, като през 2013 г. 79.5% от тях използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично. Мъжете са по-активни при редовното ползване на интернет в сравнение с жените — съответно 52.6 и 50%.

Значителни са и различията за редовно използващите интернет по образование. Докато 86.1% от лицата с високо образование използват редовно глобалната мрежа, то едва 19.2% от лицата с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите, които интернет предоставя.

През 2013 г. 22.6% от лицата са използвали глобалната мрежа за взаимодействие с държавната администрация и местното самоуправление. Най-значителен е делът на лицата, които са получавали информация от интернет страница или уебсайт на публичната администрация (20.9%), следван от изтеглилите официални формуляри от официална интернет страница (12.7%) и изпратилите попълнени формуляри (8.5%) през последните дванадесет месеца. Жените са значително по-активни от мъжете при използването на предлаганите онлайн услуги от публичната администрация — съответно 24.1 и 21.0%.

Постепенно се увеличава и делът на хората, които пазаруват за лични нужди онлайн. През годината 12.1% активните лица у нас са направили онлайн покупки през последните дванадесет месеца, което е с 2.9 процентни пункта повече спрямо предходната година.

Няма съществени различия между мъжете и жените при онлайн пазаруването — съответно 12.3 и 12%. Най-често пазарувани онлайн са дрехите и спортните стоки, като 68.1% от пазарувалите по интернет са закупили такива артикули.

На следващо място се подреждат поръчките, свързани с пътувания или хотелски резервации (32.9%), стоки за дома (31.1%) и покупките на билети за различни развлекателни събития (22.5%).

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото ѝ население. 1329 г. – В Агро Доминико...