Все повече компании избягват използването на банки като консултанти при сливания и придобивания

11.05.2016 | 16:05
по статията работи: Даниел Василев
През миналата година почти рекорден брой сделки са сключени без наемането на експерти
Все повече компании избягват използването на банки като консултанти при сливания и придобивания
Снимка: Thinkstock/Guliver

Сделките за сливания и придобивания между все повече компании в САЩ започват да се отличават с една обединяваща ги характеристика – по-рядко компаниите прибягват до консултантските услуги на инвестиционните банки в страната, показват данни на консултантската фирма Dealogic. Нещо повече – тази тенденция се очертава да се засили след 2015 г., когато броят на компаниите, които не изпозлваха банкови консултанти при сделките помежду си, достигна почти рекордна стойност.

Според анализаторите от Dealogic през изминалата година при 70 сделки за сливания и придобивания, всяка от които е била на стойност над 1 милиард долара, компаниите не са използвали консултантските услуги на инвестиционните банки в Съединените щати. Те формират общо 26% от сделките, a техният брой е вторият най-висок в историята, като отстъпва само на този от 2007 г., когато компаниите не са наели консултант при 85 сливания.

Същевременно само до 9 май тази година броят на сливанията без банков консултант достигна 23 сделки, които формират 27% от всички сливания за над 1 милиард долара. Сред последните примери за големи контракти, при които не са използвани услугите на професионален консултант, са сделките на Comcast Corp. и AbbVie Inc., които придобиха съответно DreamWorks Animation (за 3,8 млрд. долара) и Stemcentrx (за 5,8 милиарда долара).

Нарастващата тенденция да се придобиват сделки без банков консултант се дължи на множество причини. От една страна компаниите все по-често предпочитат да запазят финансите и състоянието си в тайна. Същевременно динамиката на преговорния процес може да се забави при използването на консултант, поради което прибягването до такива услуги не е предпочитано от мениджъри, които очакват възникване на ситуации, при които решенията трябва да се вземат мигновено. Не на последно място, използването на инвестиционни банки като консултанти по сделките могат да са изключително скъпо удоволствие, струващо десетки, а понякога и стотици милиони долари на контрагентите.

Уорън Бъфет предупреди за високите хонорари на консултантите още през 2014 г., когато посочи, че „тъй като те получават възнаграждения при сключени сделки, консултантите постоянно притискат компаниите да плащат с между 20 и 50% над пазарната цена при закупуването на публично търгувани бизнеси.“ Освен това според него „Само няколко години по-късно банкерите се появяват отново и с изключително сериозно изражение заявяват на мениджърите, колко е важно да разцепят обединената компания, за да „отключат стойност за акционерите.“

Въпреки че тенденцията на сключване на сделки, при които компаниите не използват консултант от банковия сектор, нараства и е изключително тревожна новина за финансовите институции, тяхната роля засега не се очаква да изчезне напълно. Банките от „Уол стрийт“ имат изключително тясно специализирани консултанти с достъп до изключително богата и разнообразна информация за корпоративния свят. Освен това те могат да спомогнат за сключването на сделки, когато те се сблъскват с правни трудности или когато предложената цена е под въпрос, припомнят анализаторите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 09.08   48 пр.н.е. – Юлий Цезар разбива Помпей в битката при Фарсала 681 г. – На 16-ото заседание на Шестия вселенски събор в Константинопол, презвитер Константин за...