Все повече хора отлагат пенсионирането си поради липса на стаж

24.03.2014 | 11:50
по статията работи: Симеон Досев
Над 7000 души са се пенсионирали на възраст между 65 и 74 г. през миналата година
Все повече хора отлагат пенсионирането си поради липса на стаж

Все повече хора решават да се пенсионират на над 65-годишна възраст, тъй като не могат да съберат необходимия осигурителен стаж, сочи статистиката на НОИ.

През 2013 г. 7066 души са се пенсионирали на възраст между 65 и 74 г., което с 324 повече спрямо година по-рано В тази група има и хора, които са отложили пенсионирането си по своя воля, но в масовия случай причината за това е била недостигащият стаж, информира вестник „Труд“.

По закон, за да се пенсионират на 63 г. и 8 месеца, мъжете трябва да имат трудов стаж от поне 37 г. и 8 м. В противен случай трябва да почакат, докато навършат 65 г., когато се изискват само 15 г. стаж. Подобни са правилата и за жените.

25 души пък са се пенсионирали на над 80-годишна възраст, сочат данните на НОИ. От статистиката не става ясно дали това е било по собствен избор или защото не са отговаряли на критериите на закона.

В същото време с над 5000 са намалели пенсиониралите се на възраст между 60 и 64 години през миналата година. Техният брой възлиза на 28 513, което е с 40% по-малко от всички хора, пенсионирали се през 2013 г.

Причината за намалението е, че през миналата година. възрастта и стажът за пенсия се увеличиха с по 4 месеца и за мъжете, и за жените.

Заради многото категории работещи с право на ранна пенсия обаче средната възраст на новите пенсионери през миналата година е била едва 56,2 г., колкото и през 2012 г. Подмладяването на пенсионерите се дължи основно на полицаите и военните. Те се оттеглят в отдих средно на 50,5 г. заради много по-леките изисквания на закона. Впечатление прави, че жените в силовите ведомства прекратяват кариерата си на 53,7 г. м., а мъжете - на 50,4 г.

Общо през 2013 г. лични пенсии са получили 71 531 души или с 6% по-малко спрямо 2012 г. Заради замразяването на възрастта и стажа през 2014 г. тенденцията ще се обърне. Броят на младите пенсионери също намалява, но по-бавно спрямо общия брой. Заради това делът им се увеличава.

Междувременно от НОИ съобщиха, че изплащането на пенсиите за април ще стане по нов график, заради празниците. Средствата ще бъдат изплатени чрез пощенските станции между 4 и 17 април.

Заедно с пенсиите си за месец април, всички пенсионери ще получат и еднократна допълнителна сума в зависимост от размера на получаваната пенсия или сбор от пенсии заедно с добавките и компенсациите към тях.

По 40 лв. ще получат пенсионерите, чиято пенсия е в размер до 150 лв. включително. Сумата от 30 лв. ще получат пенсионерите с размер на пенсията от 150,01 лв. до 251 лв. включително. За всички пенсионери с пенсия над 251 лв. размерът на добавката е 20 лв., напомнят още от НОИ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 26.01   1340 г. – Кралят на Англия Едуард III е обявен за крал на Франция. 1500 г. – Испанският мореплавател и конкистадор Висенте Пинзон става първият европеец стъпил...