В Благоевград все по-малко са хората, които приготвят консерви. Дали заради ниските доходи, или заради друго, но покупателната способност на местните хора значително е намаляла. Все по-малко са тези, които пазаруват, за да приготвят зимнина, констатират търговците на пазара в Благоевград.
Няма купуване на продукцията, каза една от продавачките. Тази година по-малко се продава, стоката така си ни седи, каза друг търговец от пазара.
Търговците са принудени да намалят цените, за да успеят да продадат стоката си. По този начин на кооперативния пазар в града един килограм чушки варира от 1.20 до 1,50 лв., доматите могат да бъдат закупени от 50 стотинки до 1 лв. за килограм, а краставиците се продават за 80 стотинки. Един килограм патладжан също може да бъде намерен за 80 стотинки.
Все повече са хората, които се отказват да консервират храна и предпочитат и през зимата да купуват пресни зеленчуци. Много от хората не купуват, защото предпочитат да си вземат зеленчуците пресни, коментира анкетиран продавач. Малкото останали благоевградчани, които залагат на традициите и предпочитат зимата да имат в мазето буркани с печени чушки и кисели краставички, сами си произвеждат зеленчуците.
Една от причините масово хората да се отказват от правенето на туршии е, че колкото влагаш докато направиш зимнината, почти толкова ще дадеш и за да си го купиш готово от магазина, информира Агенция Е-79.